Matchrapport: Mexes sköt Milan till Champions League

Allt var upplagt för fest. Milan behövde bara vinna mot redan nedflyttningsklara Siena för att säkra tredjeplatsen och kvala in till Champions league nästa säsong. Men segern skulle sitta långt in, mycket långt. Det skulle dröja ända till den 87:de minuten innan vi alla skulle resa oss från tv-soffan och skrika ut vår glädje. Men vi tar det från början.

Milan var det laget som började allra bäst och både Robinho och Balotelli testade tidigt Pegolo i Sienas mål med två distansskott. Niang, som ännu inte har gjort mål i Milantröjan, var riktigt nära och hade bara behövt träffa bollen med bredsidan för att ge Milan ledningen i den 17:de matchminuten.

Milan tappade dock initiativet och låter Siena avancera framåt. Det skulle straffa sig. I den 25:de minuten får Siena frispark en bit utanför Milans straffområde. Ett inlägg och ett passivt rödsvart försvar senare så kunde Terzi nicka in ledningsmålet för Siena. Milan försöker få in ett kvitteringsmål men kommer inte närmare än Balotellis nick i ribban i 28:de efter inlägg av Abate.

Statistiken i halvtid är 58% bollinnehav och 10 skott mot 2 i Milans favör. Allegri väljer att byta ut Niang och sätta in Pazzini. Det är ytterst ovanligt att Allegri väljer att byta i halvtid, men så var det ju ingen vanlig match heller.

I andra halvlek så hade Siena sin taktik klar. Ställ upp med samlat försvar och köttmur runt straffområdet för att sen kontra med 2-3 spelare så att försvararna hinner pusta lite innan Milan kunde ta tillbaka bollen relativt enkelt. Milan hade annars väldigt svårt att skapa något och har väldigt svårt att hitta in med inlägg och instick.

Allegri satsade alltmer offensivt och i den 60:de minuten bytte han in El Shaarawy istället för Nocerino. Samma El Shaarawy skulle få sin chans i den 66:e men nickade inlägget över ribban.

I den 68:de får Ambrosini sitt andra gula kort efter en glidtackling på mittplan. Onödigt tycker säkert vissa, men Ambrosini likväl utvisad och Champions league verkar rinna oss ur händerna. Vi får dock lite hjälp då även Sienas Terlizzi får sitt andra gula i minuten efter och plötsligt ser läget inte lika mörkt ut längre. 2 spelare mindre och ytorna lite större. Frågan var ifall Milan skulle orka klättra, och vilken dramatiskt klättring det skulle bli.

I den 82:a minuten går Balotelli omkull i straffområdet och domaren blåser straff. Om det var en billig straff eller inte kan diskuteras men Balotelli var som vanligt säkerheten själv och placerade kyligt in bollen vi målvaktens högra stolpe.

Men det var inte slut här. I den 87:de minuten så får Milan frispark en bit utanför Sienas straffområde. Montolivo stegar fram och efter bollutbyte med El Shaarawy så skickar han in bollen vid bortre stolpen, där en viss Mexes står. Efter en snygg nedbröstning skickar han iväg en halvvolley mot mål som Pegolo räddar, men bollen ligger fortfarande lös och Mexes hugger på returen och lyckas stöta in bollen i mål.

Vad som händer mer på fotbollsplanen behöver inte nämnas. Galliani blev helt plötsligt 50 år yngre och hoppade som en galning på läktaren, Allegri drog sig för att ge ifrån sig ett stort leende efter slutsignalen och Mexes har stått för både Milans snyggaste och Milans viktigaste mål denna säsong.

Statistiken efter matchen pratar sitt tydliga språk. Milan vann bollinnehavet med 61% och sköt hela 15 skott på mål mot Sienas 3 (ja Siena hade bara ett skott på hela andra halvlek).

Matchen i sig var inget man kommer komma ihåg i efterhand. Ett uddlöst Milan spelade inte alls som man borde göra mot seriens nästa sämst placerade lag. Spelet var stundtals under all kritik. Men vad gör det när resultatet till slut gick vägen, och det är resultatet som räknas. Vad som skiljer bra lag från andra är inte förmågan att kunna spela bra. Det är förmågan att kunna spela dåligt och samtidigt vinna viktiga matcher. Det var det som Milan gjorde idag, och det är det vi kommer göra även i framtiden.

Det som väntar nu är först att vi alla ska få tillbaka rösten efter att ha firat ordentligt. På måndagen presenteras Milans framtidsplaner som ser betydligt ljusare ut i och med Champions league-platsen. Vill bara rikta en tröstande tanke åt Fiorentina som vann sin match med 5-1 efter stor uppvisning. Tyvärr hjälpte det inte då Milan landade på 2 poäng mer i ligatabellen.

Stort tack alla som har följt Milan och MilanSverige denna säsong. Milan är en enda stor familj där vi bär fram varandra när man som mest behöver det, och någonstans så måste vi tro att det var det vi gjorde idag när vi hejade på laget i våra hjärtan.