De Souza, Robson de Souza.

Inte nu igen. Han missar, för h*l*e*t* Robinho därifrån kan du inte missa. *Suck*.

Ord och reaktioner, öppna mål och missade chanser. Ett charmigt leende, en rolig karaktär och inte minst en glädjespridare. Vem förblir lika besviken på Robinho när han gör något som bara han kan göra? Inte jag i alla fall, hans dåliga insatser raderas från alla hjärnkartor när han lyckas. Faktum är att han redan lyckats, han har funnit en lycka i fotbollens lyckovärld. Fotbollen har räddat honom från fattigdom, fotbollen har gjort honom till en idol för många och sist, fotbollen har gett honom ett namn världen över.

Robson de Souza, mer känd för de flesta som Robinho föddes (25 Januari 1984) i Parque Bitaru, ett fattigt kvarter i São Vicente nära staden Santos. Fotbollsklubben Santos, hans moderklubb som han började presentera vid ung ålder har producerat flera legender inom fotbollsvärlden. Vad sägs om namnen Pele och Socrates? Neymar och Robinho är dagens stjärnor som härstammar från klubben. Robinhos teknik var redan vid ung ålder något utöver det vanliga. Vid 9-års ålder gjorde han 73 mål på en säsong i inomhusfotboll (futsal). Under perioden som han spelade inomhusfotboll kom han att lära känna Marcelo i dagens Real Madrid.

Futsal-spelandet blev grunden till Robinhos teknik. När han började träna med Santos blev självaste Pele gråtfärdig och yttrade “Herregud, du påminner om mig”. År 2002 då Robinho var 17 år gammal skrev han sitt första proffskontrakt. Debutåret resulterade i 9 gjorda mål. Robinho spelade i Santos åren 2002-2005 som resulterade i bl.a. 2 ligatitlar. I 147 framträdanden nätade han 61 gånger. Åldern och målen drog uppmärksamheten mot Santos nya supertalang. Många intresserade klubbar fick nobben. Santos var bestämda, klubben ska ha bra betalt, vilket de också fick.

Real Madrid år 2005, med superstjärnor som Zidane, runda Ronaldo, Roberto Carlos, Beckham och sist och absolut inte minst eller bäst Thomas Gravesen (!) blev klubben som betalade mest för Robinho (24 miljoner euro). Även hans barndomsvän Marcelo blev köpt av klubben. Han fick ärva tröja nummer 10 efter Luis Figo. Under hans första säsong gjorde han 14 mål vid 37 framträdanden.  Under Robinhos tid vann Real Madrid sin 30:ende ligatitel. Säsongen 2007/2008 skadade sig Robinho, han var borta i ett halvår från fotbollen.  Trots skadan var Robinho Real’s tredje bästa målgörare och andra i listan för assister. Dåvarande Real-presidenten lovade att förnya Robinhos kontrakt. Walk the talk blev bara en massa talk. Robinho avslöjade i media att ingen kontakt hade tagits med honom och det avslöjades senare att presidenten hade planer på att använda Robinho som delbetalning i ett försök att få över Cristiano Ronaldo från Manchester United. Robinho i sin tur vägrade, han nekade även Chelsea. Istället lockades han till Manchester City.

*Ett tips till er som vill se David mot Goliat i fotbollsvärlden. Ta en titt på när Gravesen och Robinho rök ihop på en träning, finns som allt annat livsviktigt på youtube.

Manchester city, 2008, med nya ägare som är rika som troll som i sin tur vill nå nya höjder signade Robinho. 42,5 miljoner euro blev priset. Tiden i City kantades av vantrivsel, ett halvår i Santos (utlåning) och 14 mål på 41 framträdanden. Ännu en gång blev det bevisat, brasilianare har svårt för Englands livsstil. Galliani, vår räv, tog ett plan till Manchester och signade Robinho för ynka 18 miljoner euro.

Robinho 2013 14

Robinhos reaktion.

2010/2011. Milan bärgade scuedetto nummer 18 och Robinho spelade en avgörande roll. Tillsammans med Ibrahimovic stod han för en del mål vilket vi inte sett på länge och var avgörande vilket vi inte heller får uppleva i år. Förra året var Robinho mer eller mindre en katastrof. Utöver hans energi och glädjen han sprider var han på fotbollsplanen milt sagt ingen höjdare. Personligen blev jag van med att se honom sumpa mål, som när han missade ett öppet mål mot Barcelona i CL. Det blev en vana, tragiskt? Nej, inte lika tragiskt som vissa delar av Robinhos liv.

År 2004 blev hans mor kidnappad i Brasilien. Hon släpptes efter sex veckor mot en lösensumma. Pengarna och publiciteten har en baksida. I ett fattigt land som Brasilien kan det ha negativa effekter. Många av de brasilianska fotbollsspelarna har fallit offer för kriminaliteten. Inte nog med att Robinhos mamma blev kidnappad. Under hans tid i Manchester blev han gripen misstänkt för sexuella övergrepp, ännu en gång blev han offer för sitt eget namn. Han släpptes dock mot borgen och fallet lades senare ner. Robinho är idag gift och har två söner, han trivs i Milano men vill hem till Brasilien. Det sägs att denna säsong blir hans sista i Milan. Ska rykten besannas? Återstår att se!

Robinhos första säsong i Milan förblir hans bästa i Milan. Elaka tungor påstår att Ibrahimovic’s flytt blottade halva laget. Sanningen gör ont, även om den inte är hel sann. Däremot är det sant att jag så sent som igår visste att han inte skulle göra mål. Trots att han inte gör mål älskar jag att se Robinho rusa in på plan, trots den katastrofala passningen till Barcelona’s 4-0 mål och trots alla missar förra året.

Oavsett om han gör mål eller inte på en fotbollsplan har han lyckats mål-a sig fram till många människors hjärtan. Ta bara en titt på träningarna (sök på Robinho at Milanello) där alla runt Robinho ler. Ta en titt på leendet som han och Balotelli delar på när Milan vann mot Barcelona. Ta en närmare titt på mannen bakom fotbollsnamnet Robinho. Ta vara på tiden som Robinho är kvar i klubben, för att han är unik.

 

Källa: www. wikipedia.com,  www.football-italia.net,  “Jag är Zlatan”.

 

 

 

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen