Franco Baresi: ‘Napoli blir mästare, Hamsik är en mästare’

Piscinìn från Travagliato som nu är 52 år gammal, minst 30 av de åren tillbringade han med Rossoneri. Det var hans andra hem. Franco Baresi är inte bara kapten över ”thousand epics” utan det är tackvare Franco Baresi som tröjnummer 6 är pansionerat . Baresi är Milan.

Det är inte en lycklig period för Allegri nu?
– Sånt är livet för tränarna. I Italien ställs alltid teknikern (tränaren) mot olika test, det är en del av spelet. Men Massimiliano är lugn och Milan känner till sitt värde. Ifall man vinner mot Napoli så kan det ge säsongen en vändpunkt.

Det verkar som att testen för Milan heller aldrig tar slut?
– Det hade förvånat mig ifall det var motsatt.

Tar det imot att se rossineri 12 poäng bakom Napoli?
– För Milan är det en speciell tid just nu. Utan Ibrahimovic och Thiago Silva med i laget och med många nya spelare var det väntat att det skulle ha inverkningar. Det är ingen överraskning.
Inte heller är rangordningen av Napoli överraskande, ett lag som under några år har återgått till nivån dom låg på under 80-talet

Hur vinner man ett scudetto?
– Med kontinuitet.

Utan Ibra och utan Lavezzi är inte Napoli & milan mindre intressanta?
– Tittar man på rankingen av ligan är det mindre spännande än andra gånger, men detta är ett särskilt spel, människor hålls på ett speciellt sätt här i Italien. Den Italienska fotbollen är vid en speciel tidpunkt nu. Det finns en kris nu och det syns. Och om presidenterna inte är araber eller shejker, är det normalt att man behövar sänka lönerna och göra sig av med viktiga spelare.

Baresi, hur hade du stoppat Cavani?
– Ibland tänker man att han är en modern anfallare. som sträcker sig över hela planen. På min tid fanns inte dessa egenskaperna hos de stora anfallarna. Men något har jag säkert uppfunnit.”

Kan detta Napoli kamma hem scudetton?
– Jag skulle inte bli förvånad om det händer, eftersom det är ett lag med bra kvalitet. Men min favorit är fortfarande Juve. Utan att glömma bort, Inter och Fiorentina. Men mästerskapet är mycket långt, det har bara börjat och jag tror att man kommer kunna få se många överraskningar.

Vem skulle du stjäla i Napoli?
– Det är lätt att säga Cavani Men sedan finns även Hamsik som är verkligen en speciell spelare: Den är en mittfältare som försvarar och attakerar,han har personligheten av en stor mästarna.

– Slovakiern är en talang som jag tror alla klubbar i Europa hade velat ha i sitt lag. Men Napoli kommer att hålla i honom mycket hårt.

Den starkaste motståndare du någonsin mött?
– Platini. Men sen kom Maradonna. Även Careca var en spelare som kunde skapade problem.

Vem var svårast att markera?
– Båda två var en mardröm.

Enligt dig, vilken var den bästa tiden för Milan?
– En mix av Sacchis tid och Capellos tid.

Kommer du ihåg 3-2 på San Paolo, Första året för Sacchi?
– Omöjligt att glömma det. Vår magiska tid började då: vi vann scudetton efter en väldigt bra comeback och efter det stoppade vi inte. Två år senare kom triumfen i Tokyo.

Även den västa tiden för milan är linkat till Napoli?
– 16 maj 1982: vår vinst mot Cesena med 3-2 räckte inte för att kunna rädda oss från nerflytting till Serie B, Det var mennigslöst att Genoa kvitterade på San Paolo. Vi åkte ner och det kändes hemskt. Vi kommer ihåg det som om det vore igår.

Vad är det som har gjort att Italien inte skolar fram stora försvarare längre?
– Jag tycker att det forfarande finns många bra.

Det finns väll inget lag som har ett försvar som kan likna sig med Baresi, Costacurta och Filippo Galli?
– Vi kan inte jämnföra det, inte efter så här många år.

Hur kommer det sig att Milan har skapat många tränare av de oövervinneliga förutom du som var den sanna ledaren?
– Jag höll på ett par år. Men tillsammans med klubben beslutade vi att det var bättre ifall jag tog denna rollen istället (han är chef för AC Milan ndr). Och det har jag aldrig ångrat.

 

Filip Baudone

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen