Lång intervju med Daniele Bonera: “Det viktigaste är att ha ett starkt kollektiv”

Alessandro Nesta, Clarence Seedorf och Fillipo Inzaghi är några av de rutinerade herrarna som lämnat klubben. Nu är det nya tider och dags för andra att kliva fram. En av dem som väntat länge på sin chans är Daniele Bonera. 31-åringen har dragits med skadeproblem under stora delar av sin karriär, men är nu redo att inta ledarrollen. 

– Det var inte bara på grund av mina skador. Jag har alltid spelat med bra spelare, så det var inte det lättaste att få speltid. Men jag är nöjd med vad jag har åstadkommit under min karriär och nu väntar de bästa, säger Bonera i intervju med La Gazzetta dello Sport.

– Jag känner mig motiverad och jag har mer ansvar nu när så många spelare har lämnat klubben. Jag tror att alla spelare i laget känner så. Jag skulle inte påstå att jag behöver vägleda de andra spelarna, utan det handlar om att föregå med gott exempel, forsätter han.

– Det var oundvikligt att denna generation av spelare tillslut var tvungna att lämna, men jag är inte rädd för de uppgifter jag måste ta på mig. Jag har redan fått riktlinjer av Ambrosini och Abbiati som fortfarande är kvar, och det verkar som att killarna i laget är villiga att följa dessa. Thiago Silva är en exceptionell spelare, men från en mänsklig synvinkel så kommer jag att sakna Alessandro Nesta ännu mer, vi spelade ihop under många år.

– Berlusconi har rätt när han säger att Milan måste satsa på unga talanger istället för storstjärnor. Det är även ett realistiskt ämne med tanke på den finansiella situationen i Italien. Enligt min åsikt så var det logiskt att Berlusconi gjorde detta uttalande. Under vissa perioder så är det viktigt att metabolisera och börja om.

– Det är grunden till allt. Thiago och Ibrahimovic är två riktigt bra spelare. Ur en teknisk synvinkel så har vi åkt på en förlust. Men fotbollen lär oss att det är en sak att ha enskilda spelare och en annan att ha ett komplett lag. Vi kan kompensera för vissa förluster med hjälp av ett starkt kollektiv. Juventus är ett bra exempel på det. Ingen trodde på att Juventus skulle vinna Scudetton, men dom vann utan att förlora en enda match.

– Vi sumpade det verkligen förra säsongen, men Juve förtjänar all cred. Juve hade inte de stora spelarna som Milan, men de hittade rätt formel och motivation. Detsamma gäller för oss nu: det viktigaste är att ha ett starkt kollektiv. Kanske kommer det faktum att vi inte vann något förra säsongen att spela in. Vi har alla lärt oss från de som hände.

– Allegri får ännu mer ansvar nu, och det tycker jag är bra eftersom att alla behöver känna sig viktiga för att man ska kunna skapa en enad grupp. Gattusos uttalande? Det finns lite odisciplin i varje lag. Hans uttalande var sant. Vid ett tillfälle så höll vi oss inte till våra vanliga normer, men nu är stämningen i omklädningsrummet helt annorlunda.

– Ledningen vet vad som behövs för att förstärka truppen. Kakà har fortfarande mycket att ge som fotbollsspelare, och han är även en bra människa. Det skulle vara fantastiskt att ha Kakà här i Milan av flera anledningar: först och främst för det sättet han tränar på. Kakà är otroligt professionell. Han är en bra förebild för unga.

– Ett namn för den kommande säsongen? Pato. Jag tror mycket på att han kommer mogna. Jag är säker på att den situation som skapats i truppen kommer vara bra för Pato. Vi håller på att testa 4-3-3 formationen och andra förändringar under träningsmatcherna. Vi ger verkligen allt under försäsongen. Det är en ny anda i laget, säger mittbacken.

– Vi gör allt vi kan i dom här vänskapsmatcherna för att visa att vi fortfarande är konkurrenskraftiga. Vi hade bara tränat ett fåtal gånger inför Trofeo TIM, men visade mot Schalke och Chelsea att vi inte är dåliga.

– Jag tackar supportrarna eftersom att vi fått höra att de är väldigt få som valt att få sina säsongskort återbetalade, vilket gläder oss. Det betyder att supportrarna har kärlek och tillgivenhet för Milantröjan, precis som vi har. Supportrarna måste tro på oss. Att skapa något nytt är den största utmaningen för oss som är kvar i Milan. En kontraktsförlängning? Jag väntar med det, precis som Abbiati och Ambrosini. Det finns annat att prioritera just nu. Galliani kommer att prata med oss om detta när tillfälle ges, avslutar han.

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen