Sveriges EM-resa del 1!

Vi skrapade ihop mer poäng än Holland, vi spelade bättre än England och Frankrike och vi åkte hem med en återvunnen heder.

Sveriges EM-resa började på Gotland den 24 maj där vädret var på topp och stämningen var en aning bättre än innan. Två träningsmatcher stod på spelschemat, Island i Göteborg på Gamla nya Ullevi och Serbien på Råsunda. Lars Lagerbäcks Island skulle på förhand bli en lätt match, men matchen slutade 3-2 där Island överraskade och gjorde två nickmål men skillnaden var Zlatan som stod för ett spektakulärt mål och en magisk assist som gav hela svenska folket hopp om en medalj. Serbienmatchen skulle bli svårare. De spelade bättre än Sverige de första 45 minuterna, men Sverige vann matchen med 2-1 på Råsunda utan att vidare imponera.

Det svenska landslaget packade och flög iväg den 6 juni till fotbollsfesten i Kiev men dom fick inledda EM med regnkaos och oväder som fick dom att ta lite extra varv i luften innan de landade på Zjuljanyj-flygplatsen vid 17.30-tiden, svensk tid. Svenska landslaget valde att bo på ett lyxhotell några mil utanför huvudstaden.

Zlatan och landslaget landar i Kiev

Tusentals svenska fans åkte till Ukraina för att se sitt kära Sverige spela mästerskapet som alla hade längtat efter. Staden Kiev var full av svenska fans som bodde på Camp Sweden som inte var det perfekta stället men dom lät sig inte påverkas av det och var på de svenska träningarna och varenda spelare kände sig verkligen som hemma och ville göra allt för att fansen skulle bli nöjda.

Som ni vet hamnade Sverige i samma grupp som värdnationen Ukraina, England och Frankrike. En väldigt tuff grupp men jag och hela svenska folket drömde om avancemang och en medalj.
Sveriges 23 mannatrupp bestod både av nya och gamla spelare och en stekhet Rosenberg som fick plats i den slutgiltiga 23 mannatruppen.

Sveriges 23-mannatrupp till Polen/Ukraina:

Målvakter: Andreas Isaksson, Johan Wiland, Pär Hansson.

Backar: Mikael Lustig, Olof Mellberg, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Jonas Olsson, Mikael Antonsson, Behrang Safari.

Mittfältare: Rasmus Elm, Sebastian Larsson, Anders Svensson, Kim Källström, Pontus Wernbloom, Samuel Holmén, Emir Bajrami, Christian Wilhelmsson.

Anfallare: Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Tobias Hysén, Ola Toivonen, Markus Rosenberg.

Match 1, 11 juni på Kiev Olympic Stadium 20:45

Sverige inledde första matchen mot hemmanationen Ukraina på Kiev Olympic Stadium och tusentals fans var på plats för att stödja ”blågult”. Det luktade lite underskattning från den svenska sidan. Matchen startade 20:45 svensk tid och kapten Zlatan ledde ut sitt lag och jag kan tänka mig att varje supporter till Ukraina darrade bara av att se Sveriges kapten stiga in på gräsmattan. Första halvleken var patetisk av det svenska landslaget då de inte vågade köra sitt spel och bara sprang runt och jagade bollen, inget verkade stämma och förbundskaptenen Erik Hamrén stod vid sidlinjen och skrek och pushade på sina mannar. En halvlek som alla svenskar helst vill glömma.

Andra halvlek började bättre och Sverige började rulla boll bättre och var mer aggressiva. I den 52:a minuten hittar Kim Källström Sveriges lagkapten med en fin pass och Zlatan kunde enkelt hålla emot sin försvarare och bredsida in bollen i mål. Helt plötsligt fick alla hopp och Sverige såg bra ut efter målet, innan Yarmelenko hittade till Shevchenko med ett fint inlägg och ”Sheva” nickar in den efter en duell med mittbacksgiganten Olof Mellberg bara 3 minuter efter Sveriges ledningsmål. 6 minuter efter Ukraina hade reducerat får dom en hörna och eftersom det svenska landslaget är ett av dom längsta lagen i EM (när det gäller spelarna) så ska inte detta vara ett problem.
Men hela laget glömde bort den gamla Milanikonen Andriy Shevchenko som lurade alla och smög till första stolpen och nickade in 2-1 till hemmanationen. Matchen slutade så och helt plötsligt var Sverige illa ute. Vad hände egentligen? Jag tror att svenska laget underskattade Ukraina och vågade aldrig spela sitt spel och såg stressade ut. Erik Hamrén gick ut och sa att att dom skulle sörja i 24 timmar men att det sedan skulle vara full fokus på matchen mot England..