Sverige – England 2-3, EM-resan är över

 

Det här var kvällen där Sverige skulle resa sig efter nederlaget senast mot Ukraina. Det såg ut att bli en oväntad matchhjälte men det höll inte hela vägen. Stor besvikelse var det man kände när man cyklade hem från Folkets Park i Malmö.

Startelvorna:

Sverige:  Isaksson – Granqvist, Mellberg,  J. Olsson, M.  Olsson – Källström, Svensson – Larsson , Ibrahimovic, Elm – Elmander

England: Hart – Johnson , Lescott, Terry, Cole – Milner, Gerrard, Parker, Young – Carroll, Welbeck

Hamrén hade gjort en rad förändringar i startelvan. Granqvist ersatte Lustig, Svensson gick in istället för Elm på hans position och då blev Toivonen petad. Elmander kände sig bättre och kunde starta och Rosenberg fick kliva åt sidan.

Känslorna kändes positiva innan matchstart och det kunde inte bli sämre än senast. Personligen var jag nöjd med ett kryss för det brukar sluta det mot engelsmännen. Matchen började också rätt hyfsat för svensk del. England skapade ett bra skottläge genom Parker och Isaksson fick sträcka ut sin fulla längd för att avstyra.

Sverige har tillsammans med Kroatien det längsta laget i EM-slutspelet med sina 185 cm i genomsnitt. Det har inte synts i träningsmatcherna före EM och inte mot Ukraina heller dessvärre med mål insläppte på hörnor och inlägg. Det var just såhär England skulle ta ledningen. Gerrard slår sina inlägg lika bra som alltid och en ohotad Carroll får gå upp och nicka in bollen ostört och en såpass nickstark spelare som honom missar inte ett sånt läge. 1-0 till England i 23e minuten.

Det kändes oerhört tungt efter deras mål. Ännu ett nickmål mot oss! Det är det sista sättet som motståndarna ska få göra mål på ett lag som Sverige. Halvtidspausen verkade hjälpa och Hamrén verkade ingjuta mod i laget. Det var allt eller inget nu.

I början av andra halvlek får Sverige ett bra frisparksläge och Zlatan stegar fram som vanligt. En dålig frispark rakt i muren men returen slår han in i boxen på volley till en taggad Mellberg som stångar in bollen trots att Johnson nästan lyckas få bort bollen. 1-1! Total eufori kände man vid det här laget. Bara några minuter senare skulle det bli dags för Sverige att göra mål på en fast situation. Sebastian Larssons vassa högerfot kom till nytta när han lyfter in en frispark och vem om inte Mellberg står där och nickar in den! Det här var Mellbergs kväll kändes det som.

Tills… England får en hörna, nickas utåt i planen och Walcott skjuter in bollen via en svensk som försöker täcka. Oerhört surt. Kan det inte vara Sveriges kväll åtminstone en gång den här sommaren?

Det skulle bli ännu surare när vindsnabbe Walcott bryter in i straffområdet och lägger in bollen till en personlig favorit i Premier League Danny Welbeck som klackar in bollen och otagbart för Isaksson. Det var ett oerhört fint mål och man kan egentligen inte klandra någon för det här målet. Sverige försökte och försökte men det ville sig inte. EM 2012 är slut för svensk del. Som svensk är jag ändå stolt för kämparinsatsen som killarna stod för ikväll!

Personliga åsikter efter uttåget ur EM är att jag egentligen undrar vad man gjorde under alla träningar som ägde rum innan EM? Efter de här två matcherna verkade man mer ha haft semester än att ha tränat på att ha ett stabilt och tight försvar.  Ingen ordentlig organisation vid defensiva hörnor och fasta situationer. Att dessutom haft ledningen två matcher i rak och tappat det är inte godkänt.

Många gillar Hamrén. Det gör jag också men börjar bli mer och mer tveksam till att han är rätt man att leda det svenska landslaget mot nya framgångar. Vi har inte materialet för att spela en offensiv och kreativ fotboll för då blir defensiv för lidande. Något som vi fick bevittna i det här mästerskapet.

Fotbolls-EM

Sverige – England 2-3 (0-1) Mål: 0-1 Carroll (23) 1-1 G.Johnson (49/självmål) 2-1 Mellberg (59) 2-2 Walcott (64) 2-3 Welbeck (78)

Publik: 64.640 Domare: Skomina (SLO)

 

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen