Rivera hedrad av UEFA

Milan legendar får utmärkelse av Michel Platini vid en särskild UEFA ceremoni i Milano.

MILAN – En av italiensk fotbolls största namn, Gianni Rivera, får UEFA presidentens utmärkelse för 2011 vid en särskild ceremoni, måndag 12 mars i Milano där Rossoneri vd Adriano Galliani var också närvarande.

Rivera, vars briljans förde framgång till AC Milan och Italien under en superb karriär under 1960-talet och början av 1970, belönades med utmärkelsen UEFA: s ordförande Michel Platini under en ceremoni på San Siro.
Här är några tal från ceremonin:

Adriano Galliani
“Rivera är den femte personen att få denna utmärkelse, och han har föregåtts av spelare som har gjort historia i fotbollsvärlden. Det är den klubb som har vunnit fler troféer i världen, 18 internationella titlar, vi bör vara stolt. ”

Michel Platini
“Tack alla för att ni är här. År 2007 tänkte jag att presidentens utmärkelse bör delas ut till de stora mästarna av europeisk fotboll. Gianni Rivera briljerade i en tid då fotbollen inte diskuterades som det görs idag. Vi minns den otroliga tid, 1970 var han kanske den första moderna eran mittfälts spelare. Gianni var en som förstod strategi, en spelare som visste att bollen färdades snabbare än människan. Han fann sina medspelare, även om han inte såg upp. När han vann Guldbollen år 1969 var det pga ren klass men det var också resultaten: han har varit framgångsrik med klubb och landslag. ”

Gianni Rivera
“Jag är mållös, jag tackar alla presidenter jag har haft på Club och internationell nivå, och särskilt alla mina tidigare lagkamrater, många är här . Jag tackar Michel Platini för denna utmärkelse, särskilt för de ädla skäl bakom det. Jag tror att alla skulle förstå om han en dag ger denna utmärkelse till sig själv. Jag tackar Milan eftersom det verkligen är en speciell klubb och jag hoppas att en dag en annan italiensk spelare kommer att få denna utmärkelse. Jag tror att enda sättet att göra det är att arbeta för kvalitet mer än kvantitet. ”

RIVERAs karriär
Rivera gick till Milan från US Alessandria Calcio 1912 i 1960, som resulterade i framgång direkt. Han vann Serie A 1962 och fortsatte med att lyfta Europas klubbmästerskaps Cup 1963. Han upprepade sedan detta vinnande rad- med en annan liga titel 1968 och sedan kunde han lyfta Rossoneris andra Europa klubbmästerskaps Cup 1969 som kapten.

Denna triumf gav honom enskilda beröm och han belönades med France Football Ballon d’Or 1969.

Rivera spelade totalt 501 Serie A matcher för Milan, 160 mål. Internationellt representerade han Italien 60 gånger, 14 mål. Han deltog i fyra FIFA World Cup – 1962, 1966, 1970 och 1974 – och var en del av Squadra Azzurra som vann fotbolls-EM 1968.

Gianni Rivera 68 år, är den senaste i en framstående grupp av fotbollens storheter för att samla UEFA presidentens pris – en hyllning till enastående resultat, professionell kompetens och exempel på personliga egenskaper. Fd. mottagare Raymond Kopa (2010), Eusebio (2009), Sir Bobby Charlton (2008) och Alfredo di Stéfano (2007).

Kommentarer är stängda.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen