Krönika: Padre Pioli

Skadekrisen i Milan fortsätter. Det var lika illa förra säsongen under hösten och vintern. Men då lyckades Pioli ändå göra oss till vintermästare. Kan han trolla fram något liknande i år igen?

Det är svårt att hitta någon annan tränare i toppklubbarna i Europa de senaste två åren som har utvecklat sin spelargrupp, både kollektivt och individuellt, lika bra som Pioli. Han tog ligans femte mest avlönade spelartrupp till att bli vintermästare och slutligen en andraplats. Milan spelar dessutom en attraktiv fotboll i linje med klubbens identitet. Det är dags att ge Pioli den beröm han förtjänar.

Vi har sett ett flertal spelare växa under Piolis ledning. Om man skulle jämföra honom med Montella, som fick en hel del ekonomiska resurser, är kontrasten oerhört tydlig. Under Piolis ledning fick vi äntligen se ett flertal spelare växa. Calabria tillhör en av dem, Calhanglou (så länge han varade i klubben) och Kessie är två andra. Många av nyförvärven som kom in i gruppen har tagit stora kliv om man jämför år 1 med år 2: Diaz och Tonali samt Leao (år 3). Spelare som Tomori, Hernandez  och Bennacer har tagit klivet från relativt okända till världsspelare. Därefter har vi gruppen med fenomen som Kjaer, Donnarumma och Ibrahimovic som var/är kuggar i laget, alla tränare kan inte hantera dessa starka personligheter. Slutligen har vi en klick bubblare som utvecklas i sin takt: Gabbia, Kalulu, Krunic och Dalot (något Solskjaer verkligen inte lyckats med)  under fjolåret. Ska man kritisera Pioli kan man väl peka på Hauge men som Hauges far själv uttryckte på twitter: Det är svårt att konkurrera om en vänsterytter position när man har Rebic och Leao på samma position.

Vi var många som var kritiska till Piolis anställning men Milan-oraklet Paolo Maldini visste vad han gjorde. Här har vi en tränare värdig Milans kostym: i uppförande, spelstil, resultat och i hur han utvecklar spelarna. Hur kan det komma sig att en tränare med Piolis CV plötsligt tar det där klivet? Det beror förmodligen på flera saker. Han har förtroendet från klubbens sportsliga ledning. Hans spelstil passar dagens moderna fotboll. Och han har själv utvecklats och är skickligare på sitt jobb. Vissa spelare utvecklas senare i sin karriär, detsamma gäller tränare. Vi alla är olika. Men nycklarna till framgång kommer alltid att vara hårt arbete.

Inför det nu avslutade landslagsuppehållet hoppades Pioli på att få tillbaka några spelare, istället kom Calabria tillbaka halvskadad, Hernandez med covid-19 och värst av allt – en opererad Mike Maignan. Maignan blir borta länge och med ett CL gruppspel som kommer att avgöras dem sista månaderna av 2021 känns hans avbräck väldigt tungt. Dessutom är Ibrahimovic inte helt frisk ännu och hur bra är formen på Giroud? Hur länge kan Rebic axla rollen som ensam striker? Med Hernandez försvinner en av Milans bästa spelare och ett av lagets viktigaste vapen offensivt. Ballo-Touré har inte imponerat ännu och det känns inte tryggt med honom där inför alla viktiga matcher som stundar. Kessie har sett ofokuserad ut och hans uteblivna signatur förbättrar knappast situationen.

Det kommer bli oerhört tufft för Pioli att rida ut den här stormen. Rotationen kommer bli bristfällig och kvalitén på startelvan har definitivt sjunkit i nivå. Hur ska han lyckas trolla denna gång? Hade han haft en skadefri trupp hade jag inte haft några som helst tvivel på honom eller spelarna. Milan spelar Italiens bästa fotboll och visat att dem kan mäta sig med toppklubbarna i Europa. Denna gång ser dock skadesituationen rejält skrämmande ut och ärligt talat ser det väldigt svårt ut för Milan. En viktig del av säsongen kan avgöras redan här för oss. Men om Pioli lyckas hålla oss inom några poängs marginal till första platsen i ligan och tar oss ur gruppspelet i CL, ja då är han fan i mig Padre Pioli.  

Skriven av: Ninjas Shemoun.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer