Inför: Röda Stjärnan – Milan

Klockan 18:55 idag spelar Milan sin första match i årets slutspel i Europa League. Matchen spelas mot den Serbiska toppklubben Röda Stjärnan. 

Milan: 

I lördags åkte Milan på en chockförlust borta mot Spezia, matchen slutade 2-0 till hemmalaget och Milan lyckades inte ens få ett avslut på mål. Nu har de rest mer än 100 mil för att testas återigen. 

Säsongen för Milaneserna har haft en strålande utvecklingen under Stefano Pioli, inför den förra ligamatchen så låg Milan 1:a i ligan och hade också gjort det, ett bra tag. Vinster mot lag som Napoli, inter och Lazio med en flyttade offensiv och ett stabilt försvarsspel har Pioli lyckats prestera över allas förväntningar. Milan har drabbats av överlägset mest skador och positiva corona test bland toppklubbarna i Italien men ändå har det gått så bra i ligan som det har gjort. 

I Europa då? Jo, där har det hackat mer, förlust mot Lille med hela 3-0 på San siro och sedan fick man 1-1 på bortaplan mot samma motstånd. Trots dessa tappade poäng så lyckades Milan ändå vinna gruppen efter att Lille förlorade med 3-2 mot Celtic. 

En av Milans bästa målskyttar i Europa League har varit den norska talangen Jens Petter Hauge, 2 mål mot Celtic och 1 mot Sparta Prague så blir han Milans bästa målskytt i Europa league denna säsongen tillsammans med Brahim Diaz som även han har gjort tre mål. Trots bra prestationer i Europa League så blir han petad inför slutspelet och Miete tar hans plats.

Röda Stjärnan:

Röda stjärnan eller Crvena Zvezda om ni så vill har haft hittills haft en bra säsong rent sportsligt, leder den serbiska ligan efter 21 spelade matcher (en mindre än de flesta andra lagen) och inte en enda förlust i ligaspelet. I Europa League så har det inte gått lika bra som i ligan men trots det så lyckades man säkra en andra plats över Slovan Liberec och Gent. Det laget i gruppen som lyckades skrapa ihop fler poäng var Hoffenheim som tog 16 poäng medans Röda stjärnan tog 11. 

Dejan Stankovic är just nu tränare för Röda stjärnan, han spelade en hel del i Italien och har även haft uppdrag som tränare i Italien. Tyvärr för Milans del så var Stankovic på den blåa sidan av Milan alltså i Inter, i Inter så blev det hela 231 spelade matcher och han hyllas fortfarande idag av Inter supportar. Dejan var även i Lazio och har varit assisterande tränare i både Udinese och Inter efter karriären.

År 1991 så var det första gången ett klubblag från Balkan vann Champions League, det laget var Röda stjärnan. Och efter det så har inget lag från balkan lyckats vinna turneringen igen. Med Dejan Savicevic som en av turneringens bästa spelare lyckades det dåvarande jugoslaviska laget slå Marseille på straffar. Efter förlängningen så hade inget av lagen lyckats göra mål så det slutade 5-3 på straffar till “Stella Rossa”. Under turneringens gång så slog Röda stjärnan ut Grasshopper, Rangers, Dynamo Dresden och Bayern Munchen.  

Snabba fakta: 

  • Senast lagen spelade mot varandra i Europa sammanhang var år 2006 i Champions League, den matchen slutade 2-1 till Milan i Belgrad efter mål av Inzaghi och Seedorf för det då svartklädda laget. Röda stjärnans mål gjordes av Djokic. 
  • Den högst värderade spelaren i Röda stjärnan (transfermarkt) är just nu en Italienare vid namn Filippo Falco. Han har tidigare ägts av Lecce och Bologna men varit utlånad till över 6 olika Italienska klubbar. 
  • Dejan Savicevic spelade nästan 100 matcher för Milan och var under sin tid en av av världens bästa spelare. Han var två vändor i Röda stjärnan och spelade sammanlagt 75 matcher för klubben.

Arena: Stadio Rajko Mitic

Avspark: 18:55

TV: Dplay, Kanal 9

Domare: Tasos Sidiropoulos

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen