Redaktionens spelarbetyg – sammanställning av säsongen 2019/2020

Säsongen 2019/2020 har nu avverkats med lite oförutsedda komplikationer under vägens gång på grund av viruset Covid-19. 38* omgångar har spelats och efter varje match har vi på redaktionen betygsatt spelarna och utsett en spelare till “MOTM” (matchens spelare). Nu när sista matchen är spelad så är det dags för oss att göra en sammanställning av betygen. Nedan ser ni vilka spelare som haft högst snittbetyg, spelat flest matcher och utsetts flest gånger till MOTM*. 

* Vi räknar samtliga matcher vi betygsatt under säsongen, men tyvärr missade vi två betygssättningar av olika anledningar och därav räknar vi antalet omgångar som 36 stycken. Byten räknas som en spelad match.

** Vi har utgått från La Gazzetta dello Sports betygssystem när vi gjort våra bedömningar. Läs mer här: https://www.milansverige.se/redaktionens-spelarbetyg/

Betyg

Donnarumma – 6,1 poäng (34 matcher) – 6 MOTM

Gjorde en stabil säsong i målet och hotades aldrig i sin roll som förstemålvakt. 

Begovic – 5,5 (1)

Tog över rollen som reservmålvakt när Reina lämnade, men fick endast vakta målet i en match. Gjorde det okej.

Reina – 5 (1)

Spanjoren lämnade för att få ut sina sista matcher i kroppen innan karriären ska avrundas. Dock skall det tilläggas att Reina på Instagram sa att han ville tillbaka till Milan och ser därför kanske ut att fortsätta som reserv till Donnarumma. Behöver vi två reserver på Begovic och Reinas nivå? Sen har vi ju Antonio D också som inte fick någon speltid i år. Och talangen Plizzari..

Calabria – 5,2 (26)

Vann matchen mot Conti i att få spela flest matcher denna säsong. Men betygsmässigt gick det inte att urskilja de två. Svagt betyg.

Conti – 5,2 (22)

Liksom Calabria fick Conti 5,2 i betyg och det lovar inte gott för framtiden. Svag säsong. 

Kjaer – 6,3 (13)

Kom lagom till att andra halvan skulle börja och höjde kvalitén i backlinjen rejält. Varit riktigt stark där bak. Däremot hade han några dippar inledningsvis vilket drar ner betyget. 

Romagnoli – 6 (35)

Spelade flest matcher, är lagkapten, men lyckades trots det aldrig vinna någon “MOTM”. Förväntas mer av 25-åringen. Godkänd, men ibland saknas egenskaperna som utgör en lagkapten. Bör ha tagit mer plats under hösten. Dock höjdes nivån rejält när Kjaer kom till klubben och tillsammans har de varit väldigt bra. 

Gabbia – 6,1 (8)

Inledde säsongen på bänken och hade nog helst fått lite mer speltid någon annanstans med tanke på hans ålder. Fick dock till slut chansen och den tog han. Konkurrerade sedermera ut Musacchio som andravalet.

Musacchio – 5,1 (14)

Har svajat hela säsongen och dessutom varit relativt skadebenägen. Ryktas om att han fejkat skada i slutskedet av säsongen då han tappat sin plats i laget till förmån för Gabbia (troligtvis inte sant, men man vet aldrig). 

Duarte – 5,3 (6)

Brassen har fyllt samma roll som Gomez gjorde för något år sen. Tror han lovades mer när han kom, eller var det bara för relationer i Brasilien han värvades? Gjorde okej insatser när han väl fick chansen, men höjdpunkten kom mot Juve. En match som höjde hans betyg en hel del.

Hernandez – 6,2 (32) – 5 MOTM

Oj oj oj, denna man har varit på allas läppar denna säsong. Vilket genombrott! Tyvärr syns inte alla hans fantastiska prestationer i helhetsbetyget på grund av några enstaka matcher som han fick totalt hjärnsläpp i. Till exempel drar matchen mot Atalanta (0-5) ner betyget, vilket för övrigt gäller alla spelare. Bäste back efter Kjaer.

Laxalt – 5,9 (4)

Avbröt sin utlåning till Torino för att agera backup till Theo. Fick chansen i några matcher på slutet när Hernandez var avstängd. Gjorde det förhållandevis bra och får ett godkänt betyg. 

Rodriguez – 3,9 (4)

En spelare som nog helst vill glömma denna säsong. Var ordinarie förra säsongen och gjorde då godkända insatser, men i år gick det inget vidare. Var otroligt svag inledningsvis och förpassades till bänken innan han lånades ut till PSV i Nederländerna. Fick dock inte så mycket speltid där heller. Kommer troligtvis säljas innan nästa säsong. 

Bennacer – 6,3 (29) – 4 MOTM

Ännu en succéman som kom till denna säsong. Inledde mestadels på bänken då han inte fick förtroende från Giampaolo. När han väl fick chansen så fick vi endast se glimtar av hans potential. Men sen small det. Bennacer började höjas till skyarna av fansen och är idag given i startelvan. 

Biglia – 4,9 (12)

Fick mycket speltid inledningsvis och höll oväntat Bennacer utanför startelvan. Men sen förpassades han till bänken innan han nu i slutet fick några fler matcher under bältet. Dock höll han inte måttet här på slutet, vilket tydligt syns i betyget. 

Kessie – 5,6 (34) – 3 MOTM

Svårt att bedöma denna spelare i år. Inledde säsongen väldigt svagt och fick årets lägsta betyg (1) i en av sina matcher. Började kallas för “träbenet” internt och såg inte ut att ha någon större framtid i klubben. Men sen kom (tyvärr) pandemin och något väcktes inom ivorianen. Träbenet hade slipats och nu fick vi se den Kessie vi först värvade till klubben från Atalanta. Fenomenala insatser på slutet. 

Bonaventura – 6,1 (24) – 2 MOTM

Gjorde troligtvis sin sista match för Milan mot Cagliari (om inte Zlatan har annat att säga;). En fanbärare och favorit bland fansen. Var stabil säsongen igenom och får ett godkänt betyg. 

Krunic – 5,7 (16)

Fick inte mycket speltid i år, men var godkänd då han väl fick spela. 

Brescianini – 6 (1)

Gjorde ett fint inhopp i sista matchen mot Cagliari. Lovar gott för framtiden. 

Saelemaekers – 6 (12)

Konstig värvning tyckte många när han värvades, men motbevisade fansen. Inledde lite svagt men blixtrade stundstals till. I slutet fick han fler chanser och tog dem. Blev till och med given i startelvan i de sista matcherna. Ska också tilläggas att belgaren inte förlorade en enda av sina matcher som han spelade i Milan denna säsong. Är han vår lyckobringare?

Paqueta – 5,7 (23) – 1 MOTM

Kritiserades för att spela för brasilianskt av Giampaolo och förpassades till bänken. Gjorde sen mest bara några inhopp här och där. Blev utkonkurrerad av Saelemaekers i slutet. Har han någon framtid i klubben?

Calhanoglu – 6,1 (31) – 4 MOTM

Det mesta som sades om Kessie kan även uttryckas här. Inledde svagt, men hade sig rejält under den sista tredjedelen av säsongen. Bildade en vass offensiv tillsammans med Ibra och Rebic. Fem mål och sex assist på de sista nio matcherna säger något. Hamnade dessutom på tvåsiffrigt när det gäller både mål och assist denna säsong. Starkt, även om inte helhetsbetyget visar det. 

Castillejo – 6,1 (20)

Haft lite skadebekymmer under säsongen. Många tvivlade på spanjoren när han kom, men han har visat att han har kvalité emellanåt. Inte gjort så många mål, men däremot levererat en hel del fina assists. 

Rebic – 6,2 (28) – 4 MOTM

Iskall under inledningen av säsongen och Giampaolo undrade nog varför denna man värvats. Hade inget till övers för honom. Sen kom Zlatan och flyttade om i frysboxen. Rebic skulle spela. Och det med all rätta. Med sin inställning och grinta var han en plåga för försvararna och riktigt giftig i boxen. Bör ha fått ett högre betyg om han inte förpassats till frysen i inledningen. 

Leao – 6,1 (31) – 2 MOTM

31 matcher, det kan man inte tro.. Sanningen är att Leao mest hoppat in några få minuter i de flesta matcherna. Därav har inte inte heller bedömts betygsmässigt så många gånger. Klagade också lite anonymt på twitter över sin speltid när han gillade ett inlägg som antydde om att han skulle få mer speltid. Har dock flera gånger under säsongen visat vilket stor potential han har. Godkänd.

Ibrahimovic – 6,9 (17) – 6 MOTM

Det kan sägas mycket om denna man, men det går inte att undgå vilken vinnare han är. Möblerade om i klubben när han kom och så gott som alla spelare har höjt sig sedan han kom och också riktigt ett stort tack till den svenska anfallaren. Den enda spelaren som får ett bra snittbetyg denna säsong. 

Piatek – 5,1 (16)

Visade inte alls upp samma förmåga som under förra säsongen. Iskall och gjorde några få mål på straff. Värvades av Hertha Berlin efter halva säsongen och tur var väl det?

Suso – 5,1 (14) – 1 MOTM

Har varit en av klubbens bästa spelare de senaste säsongerna, men det visade han tyvärr inte i år. Körde ofta fast på sin kant och utvecklades inte ytterligare i sin roll. Såldes till Sevilla, där han inte heller gjort någon kometkarriär, men inte varit dålig heller. 

Borini – 4,5 (1)

Borini fick bara en match i år och gjorde inte något speciellt för att förtjäna att stanna i klubben. 

Maldini – 5,5 (2)

Vilken familj tror ni denna unge man tillhör? Ja ni gissade så klart rätt (hoppas jag). Daniel har ännu inte förtjänat att bära trean (bär nu nummer 98). Men det kan nog ta ett tag innan trean sitter på ryggen. Fick hoppa in i två matcher under säsong men gjorde inget större väsen av sig. 

Colombo – Spelade för kort tid för bedömas (1)

Denna unge man gjorde nio mål på sex matcher i Primaveran och flyttades därefter upp till A-laget. Fick hoppa in i slutet av en match, men hann inte uträtta mycket. 

 

Tränare:

Giampaolo – 4,3 (6)

Hade stora förväntningar på sig inför säsongen, men lyckades verkligen inte uppfylla dem. Allt låste sig för italienaren och han fick därefter sparken. Ryktas nu vara nära Torino och det ryktas också att han trots det vill fortsätta få betalt av Milan. Men det lär inte Milan tillåta. 

Pioli – 6,1 (30)

#PioliOut. Känner ni igen hashtagen? Denna trendade världen över när Milan skulle bestämma sig för en ny tränare. Valet föll trots det på Pioli och han fick därmed en tuff uppgift framför sig. Ställde upp säkra elvor inledningsvis med målet att inte förlora. Med värvningarna av Kjaer och Ibrahimovic vågade han till slut mer. Milan började gå för att vinna matcher och det gav resultat. Hade andra halvan av säsongen räknats så hade Milan slutat tvåa i tabellen bakom Atalanta. Godkänd med mersmak. 

 

Awards

Bästa spelare (högst snittbetyg):

Ibrahimovic – 6,9

Bästa anfallare:

Ibrahimovic – 6,9

Bästa mittfältare:

Bennacer – 6,3

Bästa försvarare:

Kjaer – 6,3

Bästa målvakt:

Donnarumma – 6,1

Flest antal MOTM:

1. Ibrahimovic – 6 

2. Hernandez – 5

3. Bennacer – 4

3. Rebic – 4

3. Calhanoglu – 4

Flest antal matcher:

1. Romagnoli – 35

2. Donnarumma – 34

2. Kessie – 34

4. Hernandez – 32

5. Calhanoglu – 31

5. Leao – 31

Lägst betyg:

Rodriguez – 3,9

 

Kommentar till awards:

Trots sin korta tid i klubben (i sin andra sejour) tar Ibrahimovic hem “säsongens spelare”. Den svenska anfallaren inledde lite trevande i de första matcherna, men det kan dels ha sin förklaring i att han anlände från ett LA Galaxy som avslutat säsongen någon månad tidigare. Det var alltså inte en Zlatan i matchform vi fick. I takt med att Ibra kom igång – kom även resten av laget igång. Bäste mittfältare blev Bennacer utan någon större konkurrens. Bäste försvarare blev Kjaer som liksom Ibrahimovic anlände under januarifönstret. Även dansken hade en stor påverkan på laget och stabiliserade försvaret som med Musacchio som startman hackade lite. Tydligt är att ledarskap är viktigt. Bäste målvakt var Donnarumma och ja vem annars? 21-åringen levererade som vanligt, men betyget drogs ner något eftersom försvarsspelet hackade större delen av säsongen. Så vem floppade mest denna säsong? Det gjorde Rodriguez – som förvisso inte fick så många matcher denna säsong och sedan lånades ut – och det dröjde inte länge innan han lämnade klubben. 

Som helhet gick det att se en tydlig trend när betygen sammanställdes. Milan inledde säsongen väldigt svagt vilket återspeglades i betygen och som sedan drog ner helhetsbedömningen rejält. Hade vi endast betygsatt den sista tredjedelen av säsongen så hade snittbetygen hamnat betydligt högre på majoriteten av spelarna. 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen