Milan gör rätt som jobbar med kontinuitet

Pioli förblir Milans tränare nästkommande säsong. Hade någon sagt det för en månad sen hade många skrattat. Men nu är faktum att Stefano Pioli förblir på bänken trots att det länge pratats högt om att Ralf Rangnick ska ta över tränarposten nästa säsong, alla de största journalisterna har påpekat det och det kändes länge som att det var klart. Men efter en plötslig u-sväng blir det inte Rangnick som tar över rodret. Så vad händer nu? 

Ralf Rangnick vill göra si, Ralf Rangnick vill göra så. Det är det alla milanisti har läst i tidningarna senaste månaderna. Han ska ha pluggat italienska intensivt, det har snackats om att han pluggat tre timmar om dagen för att lära sig språket. Allt det kan han kasta, alla planer han verkar haft, hela projektet är helt bortom honom nu. Nu är det inte dags för en revolution, i alla fall om du fråga Ivan Gazidis och Elliott management. Det är dags för en överraskning, något helt nytt för Milan under det senaste decenniet, kontinuitet. Vad som är rätt beslut är omöjligt att förutspå utan det kommer tiden att utvisa. Kanske hade Rangnick kunnat ta klubben långt under en revolution, men det finns ingen garanti på det, så varför ska man helt byta kurs när man ser utveckling i laget och hos spelarna? Jag förstår att många tyckte att det var dags för en ombyggnad och att Rangnick var rätt man att leda den ombyggnaden med tanke på hans tidigare uppdrag. Jag tycker o andra sidan att det här med att fortsätta på någonting där man sett en utveckling under senaste sju månaderna är precis vad klubben behöver. Milan förlorade med 5-0 mot Atalanta i vintras och allt såg katastrofalt ut.

Sen kom Januariförnstret där man lyfte in lite spelare som ledningen tyckte var nödvändiga samtidigt som man lyfte ur dödvikten i laget och frigjorde mycket löneutrymme. Trots en liten “mini revolution” blev resultaten genast bättre. Sedan kom uppehållet och ingen visste vad som skulle hända efter. Nu har Piolis mannar tagit ytterligare kliv och vi har sett spelare som Hakan, Kessie och Rebic tagit stora kliv under det senaste halvåret och laget har vuxit enormt under denna märkliga situation. Vänt underläge med 0-2 till 4-2 mot regerande mästarna Juventus, sopat banan med ett titelutmanande Lazio, besegrat Roma, kryssat mot Napoli och Atalanta. Alla nämnda klubbar är bland Italiens främsta och i höstas såg det inte riktigt ut som att Milan var ett lag kapabelt till att gå obesegrade under elva matcher med så pass tufft motstånd. Faktum är att sedan 6 Januari är Milan det lag som tagit nästflest poäng. Det säger ganska mycket om ganska lite, dvs att ge en tränare och en ledning åtminstone ett transferfönster att åtgärda de hål som finns i truppen. Ibland är det allt som behövs och ibland behövs mer.

Det som gör att milanisti där ute kan ha förhoppningar inför nästa säsong är att den kärngruppen som finns i klubben nu kommer att finnas kvar, förhoppningsvis blir även Ibra kvar vilket är mycket troligare nu när Pioli och Maldini verkar bli kvar. Nu har alltså Maldini, Massara och Pioli ett nytt transferfönster där de kan komma fram till vad som behövs för att ta ytterligare kliv nästa säsong utan att behöva lägga fokus på att rensa i truppen då man gjorde det i Januari. Det momentum klubben har just nu är otroligt viktigt att få med sig in i nästa säsong istället för att börja om på nytt, alla vet hur viktig inledningen på säsongen är om du ska slåss för en plats i Champions League. 

Under Maldini, Boban och Massara har Milan gjort fantastiska värvningar sedan förra sommaren. Theo, BennacerRebic, Zlatan och Kjaer har man sammanlagt betalat 380 miljoner kronor i transfersumma (med hänsyn av att Rebic inte är betald än vilket gör att siffran kan stiga) och alla fem är gjutna i startelvan som har varit så bra sen Januari. Det är alltså en halv startelva och några av klubbens bästa spelare för enbart 380 miljoner kronor. Så att ge Maldini och Massara möjligheten att fortsätta på det man påbörjat och ge de chansen att vässa detta ytterligare är enligt mig ett bra val. Milan tar nu kurs på allvar mot Champions League och låt tiden utvisa om det var rätt beslut att behålla Pioli och Maldini istället för att hämta in Ralf Rangnick. 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen