Gianluigi Donnarumma – En hyllning till dagens jubilar

Gianuigi “Gigio” Donnarumma. Född den 25 februari 1999, kommer med största sannolikhet att göra sin 200:e match för AC Milan i kvällens match mot Sassuolo. Detta endast 21 år gammal.

Gigio kom till AC Milan från Club Napoli i sin hemstad till oss redan 2013 då 14 år gammal för 250 000 euro.

Första gången fenomenet tog på sig vår seniortröja var under försäsongsturnén i Kina säsongen 2015/2016. Det var Sinisa Mihajlovic som gav den då blott 16-årige målvakten från Castellamara di Stabie, med blott 25 922 invånare, chansen som tredjemålvakt bakom Diego López och den åldrande Christian Abbiati som gjorde sin sista säsong i klubben. Gigios debut kom mot Real Madrid den 30 juli 2015 under turnén då han ersatte Diego López i den 72 minuten. Han höll nollan resten av matchen för att matchen skulle gå till en straffläggning. En straffläggning som slutade 10-9 i Real Madrids favör där Gigio även fick slå en straff som han missade.

Liga- och landslagsdebuten

Han fick vänta cirka tre månader på debuten i Serie A men den 25 oktober 2015 så var det dags, ironiskt nog mot dagens motstånd Sassuolo. När sedan 2015 hade gått till 2016 så hade Donnarumma som 16-åring petat Diego López och tagit förstaspaden. En position han aldrig varit nära att tappa.

Ska vi ge milstolpen ytterliggare perspektiv? Ja det tycker jag, utan att jämföra deras legacy.

Paolo Maldini hade vid 21-års ålder spelat 146 matcher för AC Milan.

Donnarumma blev den yngste U-21 landslagsmannen i italiensk historia när han tog på sig dressen ynka 17 år och 28 dagar i mars 2016. Cirka sex månader senare skrev han även in sig i historieböckerna i seniorlandslaget. Med 17 år och 189 dagar fyllda blev han den yngste målvakten någonsin att ta på sig matchtröjan för Gli Azurri. Varenda rekord har han slagit med Milan som sin klubbtillhörighet.

Donnarumma har inte alltid varit vän med fansen i Milan och han har tidigare varit en ryktenas man men den här hyllningen har han nu gjort sig förtjänt av. Stefano Pioli sa nyligen att han tror Gigio kan bli den absolut bästa målvakten i världen. Med detta facit så kan man knappast klandra honom för det citatet, han är nämligen på god väg. Grazie Gigio!

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen