Krönika: När hjärta möter hjärna

Det har gått några dagar sedan boxningsmatchen började. Boban har i media svingat mot Gazidis, som svarat med krav på sportchefens avgång. I Bobans ringhörna står maldini och Zlatan, i den andra Gazidis och högsta hönset Elliot. I en kamp där vinnaren får kontroll över klubben och förloraren lämna med svansen mellan benen. Framför öppna ridåer pågår just nu en maktkamp där det är hjärta som ställs mot hjärna.

Skiljelinjen parterna emellan sägs vara vem man anser ska ta över efter stafano Pioli till nästa säsong. Boban och Maldini förespråkar Allegri, en beprövad tränare, som kan språket, ligan och dessutom känner klubben sedan tidigare. Enda haken ska vara höga lönekrav från italienarens sidan. Argumenten är många för varför detta skulle bli lyckat, och det tyngsta är framförallt tidigare framgång. Serie a är och förblir en klurig liga, och det är mycket sällan utlänningar tränar topplag i Italien, och förmodligen finns det anledningar till det. Mourinho klarade det visst, men det är inte ofta lag når stor framgång med en utländsk tränare i Italien. Och varför då chansa?

Gazidis å andra sidan förespråkar tysken Ralf Rangnick. En tränare som gjort succè i Tyskland, där han bland annat lyft Leipzig till absolut toppstrid, utvecklat varumärke, klubb och spelare mer eller mindre helt själv och dessutom kommer komma med ett enormt nätverk av kontakter runt om i fotbollsvärlden. Han lyfte schalke under deras glansdagar och har mer eller mindre gjort guld av allt han kommit i kontakt med. Och nu vill Gazidis att han ska lägga sina fingrar över Milan, med hopp om samma effekt som tidigare. Lönekravet ska också vara runt hälften av det Allegri kräver, vilket lättar det ekonomiska trycket på klubben.

Det är som ni hör ingen pest eller -koleraproblematik. Det är två bra allternativ vi har att göra med. Men förlusterna vid fel val kan bli stora.

För vinner Gazidis fighten så ryker med största sannolikhet Boban. Förmodligen också Maldini. Männen som alltså gett oss Zlatan, Rebic, Bennacer, Theo Hernandez och trots det gått 80 miljoner euro plus i januarifönstret enligt rapporter. Böckerna börjar äntligen balanseras och entusiasmen återvända. Att se dem gå skulle inte bara göra ont i hjärtat, utan också innebära att vi återigen ramlar tillbaka till ruta ett. Ännu en sommar med en ny ledning, ny tränare och nya spelarflykter. Zlatan velar kring sin eventuella fortsättning och skulle Boban och Maldini lämna, männen som alltså tog honom tillbaka, finns risken att vi förlorar honom också. Att se alla dessa ikoner, med stora milanhjärtan lämna klubben till förmån för en cynisk tysk skulle göra fysiskt ont. Priset vi betalar blir högt.

Vinner Boban kampen, vilket verkar otroligt i dagsläget, skulle vi gå miste om något som inte har samma emotionella värde, men helt klart på kompetens. Få tränare har gjort det som Ralf gjort med Leipzig, tränare av sådan kaliber är ofta upptagna av större klubbar, har för höga krav på lön och transferbudget eller helt enkelt inte intresserade av att träna ett lag utan Champions league. Nu är en sådan ledig, tillsynes villig att ta jobbet och lönekrav inte på något sätt en bromskloss. Frågan är trollkonsterna han utfört i Tyskland fungerar i Italien också. Många är skeptiska. Därför är det en chansning till rekrytering, men med det sagt inte skrivet i sten att den inte skulle bära frukt. Risken finns att om vi missar den här chansen, så kommer den inte tillbaka.

Milan har förstört relationen till för många legendarer för att det ska kännas okej att förlora två till. Man har samtidigt rekryterat för många dåliga tränare för att missa chansen på en av Europas bästa. Jag litar i grund och botten mer på Boban och Maldini än på Gazidis och står därför i deras ringhörna när allt ska avgöras, men det är långt ifrån ett självklart val. Klubbhjärta möter fotbollshjärna och oberoende av vem som går segrande ur striden så kommer kompetens tillkomma och gå förlorad på samma gång. Och jag vet i ärlighetens namn inte vems seger som vore bäst, men jag vet i vilken ringhörna jag står.

I vilken står ni?

Skrivet av: Marcus Engberg

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen