Krönika: Milan IZ back

Sedan Zlatan kom till Milan har laget sju matcher utan förlust. Svensken har medverkat i sex av dessa och förutom premiärmatchen mot Sampdoria har det endast inneburit segrar med Ibra på plan. Men det ultimata testet kommer nu på söndag då det återigen är dags för Il derby della Madonnina.

Med Zlatans ankomst har hela Milan fått ett lyft. Klubben har fått in precis det man hoppats på: rutin, kvalité och vinnarmentalitet. Förutom Zlatan har även dansken Kjaer tagit direkt plats i klubben. Sist saknades bägge två samt lagets mittfältsmotor Bennacer och då blev det bara kryss hemma mot Hellas Verona. Till på söndag förväntas samtliga tre spelare vara tillbaka.

Inter har gått in i en formsvacka på sistone men man lyckades ändå bärga samtliga tre poäng borta mot Udinese på söndagskvällen. Innan den matchen hade Inter tre raka 1-1 matcher i ligan (Atalanta, Lecce och Cagliari). Mycket av klubbens fokus har den senaste tiden legat på januarifönstret och kanske är det just det som distraherat laget. Det kan också vara så att Contes tuffa träning har börjat slita på spelarna. Inter har haft ganska många skador under säsongen. I skrivande stund är det oklart om dess lagkapten Handanovic kommer till spel till derbyt. Brozovic har precis kommit tillbaka från skada och vi vet sedan tidigare att Lautaro Martinez är avstängd efter ett utbrott i matchen mot Cagliari. Även unge Bastoni som petat Godin är avstängd till helgens drabbning.

I januari har Inter fortsatt plocka in spelare från England, spelare som Conte känner till och som kan spela med hög intensitet. Young, Moses (via Fenerbahce) och Eriksen. Young har väl sett helt okej ut, Moses inte alls och Eriksen har inte kommit in i laget ännu. Milan å andra sidan har både fokuserat på att hämta in spelare och göra sig av med vissa. Erfarna spelare som Ibrahimovic, Kjaer och Begovic har kommit in. Där har man ersatt Piatek, Caldara och Reina som lämnat. Laxalt har kommit tillbaka från lån som backup till Theo medan Rodriguez har fått åka iväg på lån till PSV. Sedan har även Borini och Suso lämnat klubben. Som ersättare till Suso har klubben hämtat in den belgiske yttern Saelemaekers. Man hade väl önskat sig ett större namn och en mer beprövad spelare till mittfältet men klubben har spenderat pengar oerhört försiktigt. Mycket kan hända på sommaren för i rossoneri.  Klubben försöker ligga i linje med FFP och det rapporteras att Milan har sparat omkring 80 miljoner euro på löner och övergångssummor (försäljningarna av Piatek och Suso har inneburit mest klirr i kassan). Vi ska inte heller underskatta dem höga lönerna på spelare som i princip aldrig bidrog till något av hög kvalité (Caldara, Reina, Borini).

Med samtliga derbymatcher inräknade blir bataljen på söndagskvällen det 296:e derbyt klubbarna emellan. Andriy Shevchenko har gjort flest mål i Milanoderbyt med sina 14 mål, Giuseppe Meazza är tvåa med sina 13 mål (12 för Inter, 1 för Milan). Svensken Gunnar Nordahl ligger trea på den listan med sina 11 mål och delad 11:a på den listan med sina 6 derbymål hittar vi Herr Ibrahimovic. 4 av dem derbymålen gjordes i Milantröjan, övriga 2 med Inter. Blir det fler derbymål för Ibra? Ja, då blir han plötsligt delad 6:a på den listan.  I nerazzuri har vunnit de tre senaste derbyna: 2-0, 3-2 och 1-0. Sist Milan vann ett Milanoderby var i Coppa Italia då Cutrone avgjorde i förlängningen den 27 december 2017. I ligaspelet har inte Milan vunnit ett Derby della Madonnina sedan 31 januari 2016, det är drygt fyra år sedan! Vilket också betyder att i de senaste sju derbyna i ligan är Inter obesegrade.

Statistiken talar emot Milan, tabellen talar emot Milan och publiken talar emot Milan (Inter står som hemmalag). Inter får ses som storfavoriter på söndagen. Man är ett bättre lag med bättre spelare och man har en bättre tränare. Inters sätt att spela fotboll, fysiskt och aggressivt, talar också emot Milan. Man blev helt överkörda i det första derbyt för säsongen. Milan hade inget att komma med. Det här blir en mycket tuff uppgift för Milan men ett derby är alltid ett derby som man brukar säga. Allt kan hända. Bollen är rund. 

På många sätt känns söndagens derby som det hetaste och mest spännande på många år. Det är mer stjärnglans över det hela. Inter är titelutmanare och har värvat storspelare som Lukaku och Eriksen, medan Zlatans återkomst höjer Milan och hela stämningen inför derbyt. Han må vara 38 år gammal och givetvis inte lika bra som förut men hans karisma är densamma. På bara en månad har Ibra förändrat Milan och lagkamraternas tillvägagångssätt. Om Milan, mot alla odds, kan vinna derbyt på söndag då kan vi verkligen konstatera att: Milan IZ back.

Skrivet av: Ninjas Shemoun

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen