Krönika: Det definitiva vägskälet

Ett dygn återstår innan il derby della madonnina sparkar igång. Två lag från samma stad men med olika förutsättningar och verkligheter kommer att mötas på san siros nyvattnade gräs. I en match som kan komma att vända säsonger och staka ut vägar för framtiden. Skillnaden på vinst och förlust är enorm, för båda lagen. Matchen imorgon blir det definitiva vägskälet.

Det är två lag vars säsonger ser totalt olika ut. Milan började historisk svagt, men har under den senaste månaden börjat leverera. Inter å andra sidan började historiskt bra men har tappat fart och momentum mot slutet. Man har åkt ur Champions league, tappat serieledning, blivit omsprungna av Juventus, och utåt sett tappat lite av den entusiasm som genomsyrade klubben efter sommaren. Den stora drömmen om att vinna scudetton är inte över på något sätt, men den har börjat att rinna dem ur händerna. Slår man dock Milan så har man fortfarande goda chanser att lyckas, gör man det inte kan säsongen vara över, om inte i praktiken så iallafall i spelarnas huvuden. Inter suktar efter guldet, men det står en madonna i vägen.

Milan förlorade inledningsvis allt. Säsongen har dock tagit fart något under senare tid och i synnerhet efter Zlatans intåg. Man har tagit in på lagen ovanför och tagit sig vidare i cupen. Det som saknas upp till 4:e platsen är på förhand 10 poäng, vilket såklart är mycket, men ingen omöjlighet. Men skulle de bli 7 så skulle chanserna öka drastiskt, inte minst med tanke på det självförtroende som skulle infinna sig. Ska Milan klara Champions league-remontadan som man påbörjat är derbyt fundamentalt. En förlust kan bli ödesdiger. Samma sak gäller således för Milan som för Inter, mellan drömmen och och de själva står en sak i vägen, och det är samma lilla madonna.

Men trots sin fina form förblir Milan på förhand klar underdog. Inter har en av världens bästa tränare i Conte, som leder ett lag med spelare som Lukako, Erikssen, Barella och Skriniar. Men trots det är Milan lyckligt lottade, då Lautaro Martinez missar matchen tillsammans med starka Handanovic. Samtidigt kan man dessutom ställa upp med världens bästa vänsterback, världens mest lovande målvakt, en innermittfältare i Bennacer som överträffat alla förväntningar och en forward som med sin blotta närvaro kan sätta skräck i vilket lag som helst. Matchen kan bli jämnare än vad många på förhand tror. Ett Milan utan press, med Zlatan, mot ett skadeskjutet Inter där man har allt att vinna, jag säger inte att jag tror, men det kan gå vägen.

Matchen är ett definierade vägskäl. Den avgör vem som möter våren med hopp, entusiasm och vind i seglen. Lika mycket som den avgör vems vår som blir en transportsträcka mot nästa säsong. Allt handlar om vem som kan hantera madonnan bäst. Så nu tar vi våra blåsvarta bröder i hand, önskar dem lycka till, och sen gör vi upp. Jag vet inte vad ni känner, men min puls är hög redan nu.

Nu ska det avgöras, nu åker vi!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen