Nytt ägarbyte på gång?

Det har varit många turer fram och tillbaka de senaste åren när det gäller potentiella nya ägare av AC Milan. Nu börjar det ännu än gång hettas till i frågan.

I 30 år ägdes AC Milan av den omstridde presidenten Silvio Berlusconi innan han av ekonomiska skäl blev tvungen att sälja klubben. Det var inte en enkel affär. 2015 började kontakter uppdagas med affärsmannen Bee Taechaubol från Thailand. Affären gick i stöpet, men Mr. Bee, som han kom att kallas, gav inte upp. När Berlusconi slutligen bestämde sig för att sälja klubben var thailändaren åter där och nosade, men liksom förra gången blev utgången inte den han ville. Istället slogs ett flertal olika konstellationer av konsortium (som under 2017 skiftade ett flertal gånger med företag och investerare som allt som ofta bytte platser med varandra). De flesta investerarna var från Kina, men det talades även stundtals om att Jorge Mendes (Ronaldos agent) var en av förgrundsfigurerna i ett av konsortierna. Mendes konsortium föll dock på målsnöret och istället var det Yonghong Li och co. som presenterades som nya ägare av klubben i april 2017.

Köpet av AC Milan var dock inte riskfritt och kort senare uppdagades det att kineserna inte hade tillräckligt med kapital för att ro hem affären och därför tvingades ta hjälp av hedgefonden Elliot Management. Elliots roll i affären var att bidra med det kapital som saknades, men med ett krav; skulle Rossoneri Sport Investment Lux inte betala tillbaka summan inom ett halvår skulle klubben tilldelas Elliot utan någon kostnad. Problem uppstod redan vid första deadlinen, men Elliot gav Yonghong Li en ny chans. 6 juli 2018 blev nästa deadline för att återbetala kapitalet som saknades. Inte heller vid denna deadline kunde pengarna flyttas över till rätt konto och dagen efter presenterades därför Elliot Management som AC Milans nya ägare.

Ett och ett halvt år har gått sedan dess och nu kan det återigen bli dags för ett nytt ägarbyte. Enligt flera källor från Italien och senast i raden att uttala sig om en möjlig affär, Massimo Brambati (agent och tidigare fotbollsspelare), kan Bernard Arnault (ägare av Louis Vuitton) bli Milans nya ägare. Som följd av detta menar Brambati att Allegri och tidigare sportchefen Ariedo Braida kommer att återvända till sommaren, vilket också uppges vara ett av skälen till att Zlatan Ibrahimovic kunde värvas tillbaka till klubben.

Idag fick Arnault dock en utmanare till att köpa klubben och det är inte vem som helst det heller. Giorgio Armani talade idag med Corriere della Sera och under intervjun sade Armani att han skulle vilja utmana Arnault om Milan.

– Bernard Arnault strävar efter att expandera sitt varumärke i Milano och det är därför han vill köpa Milan. Det kan jag också göra: detta är min stad och jag jobbar här liksom jag andas här.

Tidigare i höstas dementerade Arnaults son att hans far skulle vara intresserad av att köpa klubben. Ryktet har dock nu blivit mer konkret och även Di Marzio och Fabrizio Romano uppges ha uppgifter om affären. Gordon Singer, Paul Singers son (Elliots ägare), var för ovanlighetens skull även på plats när Milan kryssade mot Sampdoria enligt Calciomercato.it. Anledningen uppges vara att han är på plats i Milano för att förhandla med Arnault.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer