Krönika: Year Zero

Milanfansen, Maldini & Boban, Giampaolo och Pioli. Ett försök till att skriva ner mina tankar om cirkus Milan.

Fansen

Vi milanfans har gått igenom väldigt mycket dem senaste åren. Inför säsongen försöker man känna hopp men det slutar ständigt på samma vis. Varje säsong ska klubben börja om allt på nytt, man trycker på reset button och vi kommer aldrig vidare från Year Zero. Man börjar om. Inga framsteg, inget projekt som tar oss framåt. Samtidigt rustar konkurrenterna upp och blir starkare. Det svider att se och hjärtat har fått sig för många smällar. Det är pinsamt, förödmjukande och ovärdigt en klubb som Milan. Man kan förstå frustrationen hos oss fans till allra högsta grad. Det viktigaste är att vi fortsätter hålla ihop och ge vårt stöd till AC Milan, vår älskade klubb. Milan är inte Elliott, tränaren eller någon rik snubbe som joggar runt i vår vackra tröja. Milan är så mycket mer än så. Färgerna, klubbmärket och vår sanna identitet kommer alltid ha vårt stöd. Men vi har all rätt att uttrycka vårt missnöje till detta elände för det är precis vad det är.

Maldini & Boban

Jag har sett på sociala medier många påhopp på Maldini och Boban. Ovärdigt för herrar som dem och respektlöst i mitt tycke. Det var precis likadant med Gattuso. Det är en skam att vissa beter sig så. Dessa legender brinner för denna klubb minst lika mycket som mig och dig och dem gör sitt bästa. Missförstå mig inte, dem ska stå ansvariga för sina fel men det måste alltid finnas respekt och man kan inte kasta glåpord hur som helst på en av våra viktigaste spelare i historien. Om ni gör det, vad finns då kvar av Milan? Vi ska komma ihåg vissa saker innan vi kritiserar dem för mycket: Situationen i Milan i idag beror inte enbart på den nuvarande ledningen, det är en misskött klubb dem sista tio åren. Dessutom, till tränarbänken var inte första valet Giampaolo, det var Simone Inzaghi (och sportchefen i Lazio Igli Tare). Båda tackade nej efter lång betänketid. Det fanns inte så mycket att välja på eftersom det inte var många topptränare som ville komma till Milan. Valet föll på Giampaolo men det ska tilläggas att Boban inte riktigt var med i beslutsfattandet (han jobbade fortfarande för FIFA då), därav hans tidiga och hårda kritik mot Giampaolo. Vi vet också att Maldini och Boban ville spendera mer på rutinerade spelare men det var något som ägarna inte höll med om, dem ville satsa ungt och på spelare med en hög re-sale value.  

Giampaolo

Min bestämda uppfattning är att sparka Giampaolo var helt korrekt. Fyra förluster och två riktigt förödmjukande sådana mot Inter och Fiorentina på San Siro. Spelet såg horribelt ut, vilket jag kan tycka är oerhört märkligt. På försäsongen spelade Milan med en trequartista och hade hög press på motståndarna. Spelet såg revolutionerat ut, men efter en förlust kastade Giampaolo allt och spelade Gattusos 4-3-3. Han visade tidigt att han inte har dem ledaregenskaperna att driva på sitt lag såsom Gattuso gjorde och kvar fanns på plan 10 förvirrade ungdomar med dåligt självförtroende. Giampaolo är ingen dålig tränare, han är taktiskt skicklig och förstår spelet på en mycket hög nivå. Men han saknar tydligt ledaregenskaperna för att leda en storklubb som Milan. Han är den tränaren som varit kortast tid på vår tränarbänk. Vilket dunder fiasko. Det är dock mycket kvar av säsongen och ärligt talat såg det ut som att han hade redan förlorat spelarna. När jag tänker på en bra tränare brukar jag bland annat tänka på vilka spelare som har blivit bättre sedan tränarens ankomst? I detta fall, ingen. Samtliga spelar sämre än ifjol och under sin förmåga. När Gattuso var där höjde sig åtminstone vissa spelare och kollar vi på ett riktigt skickligt proffs som Conte så får han spelare som Moses och D’Ambrosio till att bli Cafu (inte riktigt, men ni förstår).  

#PioliIN

Sociala medier fullkomligt exploderade när Milanfansen förstod att Pioli skulle bli klubbens nya tränare. Den nionde tränaren (!) sedan Allegri blev sparkad år 2014. #PioliOut var bland dem största hashtaggen i hela världen. Jag och alla andra fans trodde väl att Spaletti skulle ansluta, men istället blev det alltså mellanmjölk – igen. Och det är väl det som svider mest för milanisti idag, att vi aldrig någonsin längre får första valet. Även när våra krav inte är särskilt höga! Det är frustrerande och pinsamt. Ska vi lägga känslorna åt sidan en stund så kan vi se att rent statistiskt finns det nästan inget som talar för en CL-plats med Pioli vid rodret. Karln har vunnit 36 % av alla sina matcher och slutat topp 4 endast en gång, med Lazio. Men luras inte av statistiken. Pioli är inte en topptränare, men han är inte heller en dålig sådan. Jag har faktiskt varit imponerad av hans fotboll dem senaste åren. Jag var på plats derbyt i november 2016 när Milan och Inter spelade 2-2. Pioli hade coachat Inter bara några dagar inför det derbyt och dem spelade bra fotboll och fick igång en rejäl segersvit. Han spelade även en mycket attraktiv och offensiv fotboll med Fiorentina sist och jag var lite förvånad när han fick sparken av klubben. Vi ska också komma ihåg att han hade hand om ett Viola som förlorade sin lagkapten Astori i ett tragiskt dödsfall. Vilka anledningar kan det finnas till att man anställer Pioli? Ekonomiskt – han kostar inte oss särskilt mycket, kortsiktigt – svårt att anställa en topptränare och börja om mitt i en säsong, caretaker – har visat sig tidigare ha en förmåga att komma mitt in i en säsong och få igång en positiv trend, attraktiv fotboll – Milan vill återgå till att spela en underhållande fotboll som är rolig att titta på och det har Pioli tidigare lyckats med. Som en ledare tror jag han är klart mer lämplig än Giampaolo. Han är mer av en pådrivare likt Gattuso och våra unga spelare behöver en sådan ledare bakom sig.

I slutändan har vi inget val, vår nya tränare heter Stefano Pioli och just nu behöver vi stötta honom och laget. Det kommer dock bli otroligt tufft för Pioli att nå dem mål som klubben satte inför säsongen och han måste få positiva resultat omgående för att fansens tålamod är redan slut.  

Skrivet av: Ninjas Shemoun

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer