Platsen alla vill ha, men ingen kan ta

Det börjar dra ihop sig rejält om Champions League platserna i Serie A. Juventus är mästarna och Napoli är givna tvåor. Inter kommer med största sannolikhet sluta på tredje plats. Då återstår en plats kvar till världens största fotbollsturnering. Men innan vi börjar spekulera i kommande matcher, tillåt mig att påminna er om betydelsen av att kvalificera sig till UEFA Champions League.

En direkt kvalifikation genererar 12,7 milj euro för klubben. Sedan finns en vinstbonus på 1,5 milj euro per match. Man får även bonus för kryssad match (500 000 euro). Föregående säsong i CL gick Juventus i vinst med 1 miljard kronor. Den ekonomiska vinsten är massiv. Glöm inte heller biljettförsäljningen till dessa matcher som lockar till sig höga publiksiffror. Klubbens marknadsföring är en annan aspekt som gynnas i hög grad. Sedan har vi dragningskraften som CL-spel innebär. Den drar till sig dem stora spelarna till klubben.   

Vilken märklig säsong det har varit i Serie A och för dem italienska klubbarna ute i Europa. Efter förra året kände man att nu skulle Italien tillbaka. Juventus var favoriter till kommande CL-säsong och Ronaldo huserade i ligan. Inter var äntligen tillbaka i CL och var i princip klara för slutspel. Vi hade ett Napoli som slog lag som PSG och Liverpool med sin nya mästarcoach. Roma var också ett lag som gick framåt efter att man föregående år hade slagit självaste Barcelona i CL och nått en historisk semifinal. Mäktiga Milan hade fått seriösa ägare och börjat bygga sitt lag på allvar. Vad blev resultaten? Ett fruktansvärt fiasko år för samtliga italienska lagen och ännu mer intressant: alla upplever en sorts kris. En stor skara supportrar till Juventus, Napoli, Inter, Milan och Roma är missnöjda med årets säsong. Samtliga vill se förändringar i sommar. Juventus kom inte närheten av CL-titeln trots miljardinvesteringen i CR7, Napoli tog istället ett steg bakåt med Ancelotti, Inter gjorde inga framsteg alls, hela Romas Monchi-projekt kollapsa, Milan åkte pinsamt ur från EL-gruppspelet och hela deras öde hänger på en skör tråd. Dem enda två lag som kan rädda sina säsonger någorlunda, utifrån hur det sett ut under året, är väl Roma och Milan. Roma eftersom dem var långt ifrån CL-platsen och hade sparkat både tränare och sportchef samt haft massvis med skador i truppen. Sedan vårt kära Milan som knappast övertygat spelmässigt men som också tog sig igenom en tuff period under vintern med många skador. Lazio är ett annat lag som hoppades på CL-spel till nästa säsong, men deras år kan räddas om man vinner coppa italia på sin egen hemmaplan.

Nedan ser ni en bild på dem fem resterande matcherna för samtliga klubbar med chans på CL-platserna. Hemmamatcher med små bokstäver. Gazzettan har även rankat svårighetsgraden på motståndet.

Det är så oklart att det inte är hälsosamt för en passionerad supporter. Jag är av den uppfattningen att Inter fixar den där tredje platsen trots ett relativt svårt schema. Dem har en högre högsta nivå än dem övriga lagen och med Brozovic, Martinez och Icardi tillbaka så har jag svårt att se att Inter gör bort sig så grovt.  Den sista platsen kommer bli en kamp in i det sista. Torino kan vi räkna bort. Dem har ett mycket svårt schema kvar och har inte riktigt kvalitén för det. Lazio gjorde bort sig totalt mot Chievo och i min mening spelat bort sina chanser på CL-spel nästa år. Det är för många lag framför och dem har tre tuffa borta matcher mot Sampdoria, Cagliari och Torino. Atalanta har spelat bäst fotboll under säsongen av lagen i listan och dem har också bäst form. Man tog fyra poäng på sina besök i San Paolo och San Siro. Dem ligger efter Milan på inbördesmöte och har två riktigt tuffa bortamatcher: Lazio och Juventus. Sedan möter dem Udinese och Genoa som kämpar för sin överlevnad. Det kan bli svårare än vad man tänker sig. Roma har fått flera spelare tillbaka och deras form pekar uppåt. Roma har precis som Atalanta fördelen av tre hemmamatcher. Däremot så har man bland annat Juventus hemma och att ta tre poäng mot mästarna är nästan mission impossible dem senaste åren i Italien. Visst, dem är klara mästare men dem är fortfarande Juventus och vi kommer att få se en bestämd Ronaldo jaga capocannoniere titeln . Roma har även Genoa på Luigi Ferrari och det är en av dem tuffaste borta matcherna man kan spela i Italien. Det kan bli en enkel seger men man man kan likaså åka på rejält med stryk, fråga bara zebrorna. Romas försvarsspel har varit under all kritik och jag tycker inte jag kan se några förbättringar under Ranieri. Därför är jag tveksam till att dem lyckas ta den där fjärde platsen ändå.   

Milan har likt Roma ett lagom svårt schema kvar. Man har tuffa borta matcher mot Torino och Fiorentina kvar. Sedan har man jokern SPAL borta på sista omgången. Laget från Ferrara har besegrat Juventus, Lazio och Roma på sin hemmaplan. Milans bortaspel har inte alls imponerat denna säsong. Något annat som talar emot är den usla form man har och laget känns trött mentalt. Det som är positivt är att Paquetá är tillbaka och han är mycket viktig för länken mellan mittfält och anfall (som i princip är obefintlig i Milan). Hur blir poängskörden då? Inget är säkert i Milan längre men man bör samla sex poäng hemma mot Frosinone och Bologna. Man behöver även vinna minst en av dem tre tuffa bortamatcherna. Kryssar vi dem övriga två hamnar vi på elva inkasserade poäng. Min analys säger det räcker för CL-spel med nöd och näppe, kanske med en poängs- eller inbördesmarginal. Frågan är om vi kan skrapa ihop så många poäng?

Man kan sitta och klura på det återstående schemat länge, men i slutändan är en tre poängare en tre poängare och precis allt kan hända i en match. Vem trodde att Chievo skulle ta sin andra seger på hela säsongen på Olimpico? Vill Milan spela Champions League fotboll nästa säsong är det dags att visa det. Det är upp till spelarna. Det vore enormt tungt för klubben och alla fans att missa CL igen, speciellt nu när man har suttit på plats fyra så länge. Ska Milan börja vandra tillbaka till fornstora dagar så behöver vi detta mer än någonsin. Det skulle gynna oss ekonomiskt, locka till oss bättre spelare och stärka hela varumärket. Vi behöver verkligen, som Zlatan sa bäst, den där jävla champions.

Källor: Uefa.com, La gazzetta dello sport

Skriven av: Ninjas Shemoun

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen