Milan och Inter bygger ny arena tillsammans?

Idag kom det stora nyheter från La Repubblica. Milan och Inter planerar enligt tidningen att lämna San Siro och istället bygga en ny arena tillsammans.

San Siro invigdes år 1926 och ägdes då endast av Milan. 1947 knackade Inter på dörren och välkomnades av Milan att dela arenan. Idag äger dock ingen av klubbarna arenan längre, utan det är staden Milano som står som ägare.

Eftersom varken Milan eller Inter får särskilt stor inkomst från San Siro så har det spekulerats flitigt de senaste åren över ifall Milan ska bygga en ny arena eller stanna kvar på arenan. Under 2014 offentliggjordes planer på att bygga en ny arena av Barbara Berlusconi, planer som sedan gavs upp. Sedan Silvio Berlusconi sålde klubben, har både de kinesiska ägarna och Elliot Group bekräftat egna planer på att bygga en ny arena.

Förra vintern bekräftade Milanos borgmästare Guiseppe Sala att man fört samtal med både Milan och Inter. Milan hade då även fått tillstånd för att bygga en ny arena. Tvivel har dock kvarstått över ifall man ska bygga en ny arena eller helt enkelt renovera San Siro som har börjat bli sliten och då även köpa tillbaka arenan. La Repubblica hävdar dock idag att Milan och Inter nu har beslutat sig för att bygga en ny arena precis intill San Siro.

En ny arena skulle kosta runt 600 miljoner euro och det är främst Milans president Paolo Scaroni som ligger bakom denna plan. Namnet på den nya arenan skulle förbli “San Siro” och namnrättigheterna skulle kosta runt 25 miljoner euro per år. Milans CEO var i USA för några dagar sedan tillsammans med investmentbanken Goldman Sachs för att se över finansiella aspekterna av bygget. Inspirationen för bygget har också varit “Metlife Stadium i New York och Mercedes Benz Arena i Atlanta.

En stor skillnad i den nya arenan är kapaciteten som kommer att sänkas från 80.000 till 60.000. En av anledningarna till att man vill bygga en helt ny arena är att man skulle slippa förseningar, säkerhetsproblem och reducerad kapacitet, vilket skulle påverka ifall man renoverade San Siro. Den nya arenan kommer att möta UEFA:s krav för att arrangera stora evenemang så som en CL-final till exempel. En ny arena kommer också ge stora ekonomiska möjligheter för Milan likt Juventus “nya” arena har gjort. Utöver arenan kommer även ett shoppingcenter samt en arena för konserter byggas. San Siro kommer enligt La Repubblica att rivas så småningom. Den nya arenan väntas stå klar 2023. Inter har ännu inte bekräftat om man kommer att bygga arenan tillsammans med Milan eller om man kommer att bygga en helt egen arena. Ett beslut väntas inom en snar framtid.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer