Krönika – tomten kommer i januari

Snart är det dags för jul igen och det ska delas ut julklappar. Enligt den kristna ortodoxa kyrkan firas jul i januari (juldag 7 januari) medan den katolska och protestantiska kyrkan firar sin juldag den 25 december. Anledningen till detta är att den ortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern som kom före vår tideräkning. Den katolska och protestantiska kyrkan följer den gregorianska kalendern som kom under 1500-talet. Nu vet ni alltså, tomten kommer egentligen i januari och vi förväntar oss några riktigt fina julkappar.

Detta är ju ett januarifönster som kommer att avgöra Milans säsong, det är jag helt övertygat om. Redan innan långtidsskadorna på Biglia, Caldara, Musacchio och Bonaventura väntades Milan värva ett par spelare. Brassen Paquetá skulle slussa in sakta, men nu verkar det som att vi verkligen kommer behöva honom omgående. Milan har förlorat flera tongivande spelare i startelvan och Leonardo kommer behöva värva klokt, särskilt med tanke på FFP. Det blir en tuff utmaning för vår skickliga sportchef. Januarifönstret kommer att avgöra om Milan når den där CL-platsen som klubben så hårt eftersträvar.

Hur har Milan värvat tidigare under januarifönstret? Vi backar bandet sisådär 7-8 år. Ifjol hände det inte mycket under tomte Mirabelli, men med originaltomten Galliani vid rodret kunde man alltid räkna med att något kommer att hända. Om inte från Genoa så var det nog en annan klubb som kunde tänka sig låna ut någon till oss. Under januarimånad hittar vi bland Milans bästa värvningar på senare tid, några riktiga floppar och ett par som vissa kanske knappt kommer ihåg. Spelare som Deulofeu (2017), Suso (2015) och Van Bommel (2011) tillhör dem allra mest lyckade. Riktiga floppar blev Ocampos (2017), Torres (2016), Destro (2015) och Cerci (2015). Sedan har vi ett par riktiga favoriter eller vad sägs om: Constant (2013), Mesbah (2012) och Legrottaglie (2011). Inte mycket att jubla över där inte. Ska tilläggas att det är fullt möjligt att jag missat något eller några namn under våra januarivärvningar. En av dem största missarna jag återminns är när Milan i princip hade gjort klart med Tevez i januari 2013. Galiani hade bestämt sig för att värva honom och sälja den skadedrabbade Pato. Men in klev familjen Berlusocni (och främst Barbara som då hade en relation med Pato) och stoppade hela affären. Patos skadebekymmer blev bara värre och hans värde sjönk drastiskt. Tevez gick och gjorde istället storsuccé i Juventus.  

Nu är all press på Leonardo. Vi behöver förstärka i samtliga lagdelar (inte målvakt förstås). Jag ska inte säga att en viss lagdel är mer akut än den andra för att alla lagdelar är akuta! Caldara kommer vara borta länge och vi behöver någon riktigt bra mittback som kan spela ihop med Romagnoli. Zapata-Romagnoli som nödlösning kanske funkar då och då, men absolut inte på sikt. Mittfältet är riktigt skakigt, speciellt innermittfältet. Där har vi endast Bakayoko och Kessie som kan spela. Bänken ser fruktansvärt tunn ut. På topp behöver vi en till anfallare som kan rotera med Higuain och Cutrone. De namn som nämnts i media är bland annat Caio, Ibrahimovic, Diawara och Paredes. Caio tycks Leonardo ha bra koll på eftersom han kan sina brassar. Spelaren har även tidigare länkats till Milan. Annars är ett alternativ Glik. Ett namn som inte alls har nämnts. Han är förvisso 30 år gammal men han vill lämna Monaco som är i kris och han har en enorm rutin av att spela i den italienska ligan. Innan han lämnade Torino ansågs han vara en av dem allra bästa försvararna i Serie A. Till rätt pris, varför inte? Paredes är en spelare som jag gillat ända sedan tiden i Roma. Han har allt som krävs för att bli en toppspelare. Argentinaren har inte tagit det klivet ännu, men jag tror han kan göra det i just Milan. Som offensiv mittfältare har vi redan värvat Paquetá och enligt det som sägs om killen så är det en spelare som har allt för att bli en världsspelare. Vi hoppas det. Sedan har vi Sveriges egna kung – Zlatan Ibrahimovic. Det är ett läge Milan bara måste utnyttja. En frisk och spelsugen Zlatan för ett bra pris, det är inte mycket att tänka på. Visst är han kanske inte exakt den spelaren han var innan den tuffa knäskadan, men vi får in rutin, pondus och kvalité framför mål. Lägg till all den publicitet och uppmärksamhet Zlatan drar med sig och du har en deal du inte kan säga nej till. Milan har ett gäng lovande spelare men det saknas ledare i laget också. Zlatan är en naturlig ledare.

Andra namn som länkats till Milan är Benatia, Diawara, Deniz Suarez och Rudy. Benatia vore ett bra val tycker jag eftersom han håller hög nivå och kommer komma in snabbt i laget. Rudyryktet får man ta med en nypa salt. Diawara är en bra spelare med framtiden för sig, men vi kan inte låna en spelare, utveckla honom och skicka han tillbaka till en direktkonkurrent. Denis Suarez från Barcelona är en intressant spelare men prislappen Barcelona begär (cirka 35 milj euro) är på tok för hög. Sedan har vi ju Matri som erbjudit sina tjänster till hans gamla klubb men jag tror vi alla ställer oss i en kör och skriker: Nej, tack!

Milan har Lazio (b), Dudelange (h), Parma (h), Torino (h), Olympiakos (b), Bologna (b), Fiorentina (h), Frosinone (b) och SPAL (h) innan fönstret öppnar. Det är ändå ganska många matcher kvar. Gattuso, spelarna och vi fans får bita ihop denna period. Det som ändå är ganska positivt är att det är flera motståndare vi ska kunna slå trots många skador.  Men det kommer bli tufft, riktigt tufft. Det gäller att samla på sig så många poäng som möjligt och fortsätta ha kontakt med tredje- och fjärdeplatsen. Sedan hoppas vi att vår tomte för i år, Leonardo Nascimento de Araújo, kan ge oss några riktigt fina julklappar – i januari.  

Skrivet av: Ninjas Shemoun

Källor: www.transfermarkt.co.uk

                

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer