Krönika: En summering av mercaton 2018/2019

På lördagskvällen drar äntligen säsongen igång för Milan. Nu är det dags att sätta allt på spel. Milan har haft en händelserik mercato igen. Vi försöker sätta ord på det och summera den.

LEDNINGEN

Milan har på nytt genomgått massiva förändringar i ledningen. Nya ägare, ny president och ny sportchef. Jag har tidigare skrivit om att dessa förändringar är bra för Milan. Som Tassotti nyligen uttalade: ”Äntligen är det Milanfolk i Milan igen, detta är laget man känner igen”. Med Leonardo och Maldini har Milan fått tillbaka sin identitet. Helt plötsligt vill många gamla milanlegendarer ansluta till den nya ledningen. Det bästa exemplet på det är Abbiati som lämnade sin post som team manager så sent som i juni under föregående ägare. Nu vill Abbiati tillbaka. Jag tror inte folk idag riktigt förstår betydelsen av att Maldini är tillbaka i Milan. Bara att se honom vandra runt på Milanello och hälsa på spelarna är helt fantastiskt. Hans betydelse har varit avgörande på planen och den kan komma att bli det i framtiden också utanför planen. Det är nästan så att man känner att hela mercaton borde få 10 av 10 bara på grund av förändringarna i ägarskap och i ledningen.

MÅLVAKT

Reina på free transfer, ja tack. In med en rutinerad målvakt som är bra på fötterna och kan lära Donnarumma mycket. Dessutom är spanjoren väldigt skicklig på straffar. Det var heller inget snack om att Donnarumma skulle lämna denna sommar så man kan lugnt säga att målvaktsfronten ser väldigt bra och stabil ut.

Ut: Gabriel (free transfer, Cagliari)
In: Reina, Plizzari (tillbaka från lån)

FÖRSVAR

Till allas förvåning ville Bonucci tillbaka till Juventus och han satte Milan i en tuff förhandlingsposition. Leonardo löste detta mästerligt och fick Juve att ge sig och släppa Caldara till oss. Ett byte, rakt av. Vi förlorar Bonuccis ledaregenskaper, men vi får Caldaras ungdom och eventuellt hela Italiens mittförsvar för tio år framåt. Inte illa. Strinic anslöt gratis och efter ett riktigt bra VM kändes det som att vi hade bra backup till RR. Men sedan blev det känt att han har problem med hjärtat och Leonardo löste det snabbt och genialiskt genom att värva Laxalt med delvis Lapadula-pengar. Personligen har jag alltid gillat Laxalt. Han är en modern spelare som kan spela på flera positioner, han är ung och har flera års rutin av Serie A samt erbjuder fart (något RR saknar). I övrigt fick stackars Gomez äntligen lämna, jag tycker han förtjänade mer speltid. Backlinjen känns täckt på ett bra sätt och nu har vi en ny ledare där bak i Romagnoli som jag tror kommer göra det bra.

In: Caldara (byte mot Bonucci till ett värde av 35 m euro), Strinic (free transfer), Laxalt (Lapadula + 7 m euro inkl bonus)
Ut: Bonucci (byte mot Caldara, Juventus), Gomez (1,5 m lån + köpoption 4,5 m euro, Palmeiras), Vergara (free transfer, Cagliari), Antonelli (free transfer, Empoli)

MITTFÄLT

Alla drömde om Milinkovic-Savic, men ärligt talat så var det inte en realistisk värvning för Milan detta fönster. Gattuso ville få in en muskulös mittfältare, en vice-Kessie, och valet föll på Bakayoko från Chelsea. En bra deal för Milan med lån och köpoption. Fransmannen har hög potential, men underpresterade i England i fjol. Blommar han tillbaka till hans Monaco-tid så kommer han nog inte vara någon vice-Kessie utan en startspelare. En Milanson som ville lämna vår klubb var Locatelli. Milan ville ha kvar honom, men han ville lämna själv för speltid. Många fans var besvikna över att en köpa-tillbaka klausul saknades och det är förståeligt. Med det sagt tror jag inte ärligt talat att Locatelli kommer blomma ut till någon stor spelare. Han har inte utvecklats så mycket som man trodde när han slog igenom. Han har haft två olika tränare, där varken någon av dem verkligen trodde på honom. Hans konkurrens på mittfältet har inte heller varit särskilt tuff, en skadebenägen Biglia ifjol och en Montolivo som inte alls håller nivån för Milan. Locatelli är för långsam för registarollen och hans passningsspel är inte på den nivån som krävs för att spela i en klubb som Milan, inte om vi har ambitionen att spela CL-fotboll. Milan sålde honom för ett bra pris. Jag såg alla försäsongsmatcher och jag tyckte att Mauri presterade bättre än Locatelli. Vi saknar dock fortfarande teknisk kreativitet på mittfältet och bredd, men om man använder Calhanglou (eller Laxalt som ytter) som alternativ så känns det ändå okej.

In: Bakayoko (lån 5 m + köption 30 m euro), Bertolacci (tillbaka från lån)
Ut: Locatelli (2 m lån + köpobligation 10 m + 2 m euro bonus)

ANFALL

Il pipita! Äntligen har vi en riktigt bra anfallare. Higuain har gjort flest Serie A mål dem senaste tre säsongerna. Idag är det inte lika lätt att locka över dessa storstjärnor till Milan så att Higuains ankomst lyfter inte bara hela anfallet utan hela laget. Senast vi hade en sån bra striker var när Sveriges bästa fotbollspelare genom tiderna drog på sig Milantröjan. Jag har länge saknat en anfallare som kan göra mål ”från ingenting”. Det var precis det Higuain gjorde i sin debutmatch mot Real Madrid, det tog bara fyra minuter. Cutrone kommer också dra mycket nytta av Higuains kvalitéer. Jag hade hoppats och trott att vi skulle få en riktigt bra vänsterytter, men istället kom Castillejo där hans mest naturliga position är till höger. Castillejo har rätt ålder och kommer till oss för ett bra pris (plus att vi blev av med Bacca). Han har snabbheten, något vi saknar, och fin teknik. Jag är dock tveksam om han har kvalitéerna för den sista tredjedelen, kvalitén på inlägg och avslut. In har vi också fått Halilovic på free transfer, en talangfull spelare som tidigare spåddes att bli en stor stjärna. Jag är verkligen tveksam om han håller måttet och skulle inte bli förvånad om han blev utlånad. Ett väldigt stort plus för anfallet är att vi blev av med pesten Kalinic. André Silva skeppades också iväg på betalt lån till Sevilla med en ganska hög köpoption som jag är tveksam till att Sevilla använder sig av, även om han gör succé. Vilket öppnar upp för en återkomst eller försäljning till högre pris. Smart affär av Leonardo. Silva inledde med hattrick i Sevilla, men vi får inte glömma att La liga är en liga där det är mycket enklare att göra mål än i Serie A. Vi såg ganska omgående att självaste CR7 hade det tufft mot Chievo. Överlag känns anfallet riktigt spännande med Suso-Higuain-Calhanglou med två jokrar som Cutrone och Castillejo på bänken.

In: Higuain (18 m lån + köpoption 35 m euro), Castillejo (18 m euro + Bacca)
Ut: Kalinic (14,5 m euro, Atletico Madrid), André Silva (5 m euro lån + köpoption 35 m euro)

SUMMERING

Med tanke på nytt ägarskap, problem med UEFA, FFP-restriktioner och ett sent tillträde av sportchef så tycker jag Milan har gjort en kanon mercato. Man har fått in en toppanfallare som kan göra 20+ mål och man har breddat truppen. Möjligtvis skulle man velat ha en ytter som ger större garantier än Castillejo. Han och Bakayoko är lite av en gambling. Men blir dem bra i Milan så har vi en ganska så stark trupp. Jag gillar också det faktum att vi inte har gjort alltför många stora förändringar. Vi har även fått bort spelare som drar in höga löner och balanserat ut böckerna. Vi har totalt spenderat, detta fönster, endast cirka 25 miljoner euro. Inte illa. Med tanke på alla delar jag lyft fram och vår ekonomi så blir mitt slutbetyg denna mercato: 9 av 10.

NÅGRA ORD OM VÅRA KONKURRENTER

Jag är övertygad om att Milan kommer fightas om en CL-plats i år och jag hoppas och tror vi når fjärdeplatsen. Men det kommer bli tufft, riktigt tuff. Våra rivaler har rustat upp rejält, hela ligan har gjort det! Eller vad sägs om nykomlingarna Parma och Frosinone som värvat in Gervinho respektive Campbell? Fiorentina har gjort en smart mercato och Atalanta en ännu bättre. Se verkligen upp för Atalanta (igen), Gasperinis gäng kan slå vilket lag som helst i ligan. Juventus är fortfarande på en egen nivå, bredden på deras trupp är sanslös. Napoli har inte värvat särskilt bra, men dem spelar en otroligt bra och fin fotboll. Många underskattar kontinuitet, Napoli blir nästbäst igen tror jag. Inter har gjort en fantastisk mercato och breddat truppen rejält samt stärkt försvaret. Roma har stått för en sedvanlig Monchi-mercato och man besitter en spännande trupp. Lazio har lyckats behålla sin tränare och sina största stjärnor. Det kommer bli ett mycket intressant Serie A år och vi ser fram emot att starta vår resa imorgon kväll.
Avanti!
Forza Milan!

Skrivet av: Ninjas-Gabriel Shemoun

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen