Krönika: Det som framstod som omöjligt var trots allt oundvikligt

”Farväl och tack, Berlusconi”, hette ett blogginlägg som jag skrev den 2 maj 2015. Den 16 februari 2016 skrev jag: ”I maj skrev jag vad jag trodde var ett avskedsinlägg. Tackade Berlusconi för allt han gjort och var naivt säker på att Mr. Bee in var en done deal. Nu har det gått nästan ett år till och förhandlingarna är fortfarande inte i hamn”.
Till slut började det framstå som en omöjlighet att sälja Milan, men i går gjordes det officiellt i alla klubbens kanaler, och den här gången är det på riktigt. Tacktexterna och applåderna från fotbollsvärlden har inte låtit vänta på sig. Diego Lopez, som förra säsongen petades av en 16 år gammal Gianluigi Donnarumma har tackat Galliani och Berlusconi för att han fick möjlighet att representera Milan under sin karriär.

Milans status i Europa har dalat, kvaliteten har gått upp och ner, mest ner de senaste åren, resultaten och titlarna har uteblivit och supportrarna har lidit. Men reaktionerna på försäljningen av klubben visar ändå någonstans att klass är konstant, och nu finns åter hopp om bättre tider. Ett ljus någonstans där längst fram i slutet av tunneln.

13 internationella titlar, 16 italienska troféer, 7 internationella finaler, 7 ballon d’or, 12 finaler och semifinaler i Italien, 3 FIFA world player of the year. Listan kan göras lång över vad Milan har åstadkommit under Berlusconi-eran. Han var med och gjorde oss till en av de mest framgångsrika klubbarna i världen, och nu skriver han i sitt avgångsbrev att han hoppas att den nya ledningen ska bli minst lika framgångsrik. Det kommer att ta tid, och det måste få ta tid att få ordning på det nya Milan.
Rejäl aktivitet på sommarens mercato är att vänta, men Milan har inte den statusen just nu att man kan locka till sig de allra största och bästa spelarna. Det är viktigt att komma ihåg det. Milan kommer inte att vinna ligan nästa år, och Champions League året därpå. Nu måste man bygga upp grundstabiliteten, och till att börja med måste huvudfokus måste ligga på att säkra de viktiga spelarna som klubben redan har. Ett kontrakt till Gianluigi Donnarumma som tillfredsställer både honom och agenten Mino Raiola är många av supportrarnas högsta önskan, och det borde vara viktigt även för de nya ägarna. Han är trots allt en av de mest talangfulla fotbollsspelarna i världen.

De senaste åren har inte Berlusconi kunnat bidra med de ekonomiska muskler som krävs i branschen i dag och Milan har halkat efter Europas övriga storklubbar. Men nu är tiden inne att se framåt, att börja drömma igen, och att väcka hoppet som sedan länge har gått i ide. Det som har dragit ut på tiden i flera år och som till slut började kännas omöjligt var trots allt oundvikligt.
Det är dags för en ny era, en ny ledning, ett nytt Milan.
Tack för allt, Berlusconi. Det var oavsett vad ditt Milan som fick mig på fall.

Twitter: @stromberg23

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer

Rulla till toppen