tisdag 16 oktober 2018
MILAN CLUB SVEZIA
AK Design
Milano regeras av en kvinna – Några av Milans egna berättar själva

Milano regeras av en kvinna – Några av Milans egna berättar själva

Är det inte så, att staden Milano regeras av en kvinna?

Vi ber att hon skall hjälpa oss inför ett derby. Vi tackar henne vördnadsfullt efter att vi vunnit ett derby. Den viktigaste matchen på hela året, den handlar till stor del om att hylla en kvinna.
Vi smyckar hela torget inför hennes ömsinta blick och majestätiska ståtlighet, vi färgar det i rött och svart, Rossoneri, varje gång vi vunnit något stort.
Nedanför henne alla vi, från där vi står tronar hon alltid lika magnifikt ovan oss.

Naturligtvis är det Derby della Madonnina vi pratar om här. Madonnastatyn längst upp på katedralen i centrala Milano, Duomo. Hon som allt handlar om under varje säsong och möten mellan Milan-Inter.
Finns det några vackrare matcher?
Men nu skall det inte handla om derbyt.

Den här artikeln börjar och slutar med Nakisa Jennifer Zakeri. En stolt Milansupporter och någon vi Milansupportar skall vara stolta ha bland oss. Hon syns ofta på våra Milanforum och lyfte frågan varför det inte finns fler tjejer i Milan Club Svezia där det trots allt är över 11,000 följare. Varför fler Milantjejer inte syns lika ofta i diskussioner på våra kanaler i social media, vad man kan göra för att förändra det och egentligen är detta hennes artikel som jag bara likt en sekreterare lagt ut.
Och så var det en sak till, som vi sparar till sist *.

Det ena ledde till det andra och som en ödmjuk början reda ut detta ställdes frågor till 6 kvinnor i vår svenska supportergemenskap vilka brinner mäkta mycket för Milan. Så luta er tillbaka och bara läs vad som berättas här.

1. Vi börjar med den klassiska direkt, vad fick dig att börja följa Milan?

[Maggie G] Min man!
[Daniela H V] Eftersom min pappa är en fotbollsintresserad italienare så har jag växt upp med samma intresse. Milan var nog en slump till en början. När jag var 10 år kom pappa kom hem med tre tröjor från en marknad; en Juve-tröja som min bror tog, en Inter-tröja till sig själv och jag fick Milan-tröjan. Sen visade det sig att min äldre kusin i Italien hade en heldesignad Milan-bil och eftersom jag såg upp till honom så blev jag jättestolt över att jag visste vilka Milan var. Sedan dess har mitt hjärta slagit för Rossoneri.
[Fatima G] Min storebror som varit Milan fan sen barnsben. Tittade automatiskt på matcherna när vi kollade på tv. Började gillade fotbollen redan då jag va 8,9 år för jag och min bror klickade eftersom att vi var jämna i åldrarna
[Malin P] Min största idol i livet är min pappa, och han älskar fotboll. När jag var liten tittade jag ofta på Premier League med honom, men insåg ganska snart att det var en annan kanal, en annan liga som lockade mig – Serie A. Det var så det började, att jag upptäckte den italienska fotbollen och de röda-svarta var en tidig favorit, jag minns hur jag tidigt fastnade för Zvonimir Boban. Dagen då jag ”bestämde mig” för Milan var jag 9 år, det var julafton och jag fick boken ”Fotbollsstjärnor” på framsidan fanns Paolo Maldini, sen var det klart! Dessförinnan var  jag också mycket förtjust i Udineses radarpar Thomas Helveg och inte minst Oliver Bierhoff (min bästa väns son heter Oliver, jag brukar säga till honom att han är döpt efter den tyske nickspecialisten, även fast hans föräldrar inte vet om att han är det), när de båda sedan anslöt kommande säsong var det som ett tecken. Och hade jag inte vetat det innan, så visste jag när min tvåa på listan ”favoritspelare genom alla tider”, Filippo Inzaghi anslöt att det aldrig skulle finnas något annat lag för mig. För de lärde pappa mig tidigt, du får hålla på vilket lag du vill (med undantag för Manchester United och Liverpool) men när du har valt, då gäller de att hålla fast, i vått och torrt.
[Sara K] Classic! Den stora frågan är hur man ska förklara det här kortfattat, men jag ska försöka! Idag är jag 22 år. Som barn (och som vuxen) var fotboll det enda jag tänkte på. Spelade fotboll, tittade på fotboll. Föll för de brasilianska spelarna, de tekniska och glädjespridande spelarna. Kreativitet. Även för alla krigare på mittfältet, starka och tuffa spelare som levererade fina bollar. Och för Zlatan såklart. Följde alla möjliga lag, alla möjliga spelare och det gick inte undvika hur bra och stora Milan var. Men det var faktiskt först när Zlatan (och Robinho) flyttade till Milan som jag insåg att Milan är hemma för mig. Milan är mitt kött och blod. Vem som än lämnar, hur det än går. Det är inget som någonsin kommer kunna ändra det, för det är med Milan jag hör hemma.
[Reem A] Då är det Paolo Maldini som fick mig att börja tycka om Milan.

2. Vem är din favoritspelare i Milan genom alla tider, och varför?

[Maggie G] Zlatan, bara för att det är Zlatan.
[Daniela H V] Maldini alla dagar i veckan. 25 säsonger, 5 Champions League-titlar, 7 Serie A-titlar, lagkapten för Milan i typ 12 år och han var den bästa försvararen någonsin. Behöver jag fortsätta? Om inte det gör honom till Milans bästa och mest kompletta spelare genom tiderna så vet jag inte vad som gör. Sen är det ett stort plus att han är en filantrop och goodwill ambassadör för mitt jobb. Nu ryktas det om att han ska tillbaka till landslaget.. något som jag håller tummarna för.
[Fatima G] Kaka har alltid varit en favorit för mig när det kommer till AC-Milan tycker att han har varit grym som fotbollsspelare och jag har sett honom göra mest mål när jag har följt alla Milan matcher. Kommer ihåg matcherna från 2004-2007 om jag inte har fel på årtalen så tyckte jag att han va grym på att göra mål och körde ett sjyst fotbollsspel.
[Malin P] Min favoritspelare i Milan genom alla tider är, utan tvekan, Paolo Maldini. Varför? Jag kan inte förneka att han rent estetiskt var och är den vackraste man jag vilat ögonen på men den perfektionen är spunnen ur så mycket mer. Han symboliserar allt det som jag älskar med Milan och med fotboll i stort när den är som allra bäst: lojalitet, hjältemod, skicklighet och pondus. Inte nog med att han tveklöst rent spelmässigt var en försvarare av yppersta världsklass, den bäste än idag i mina ögon, han förde sig också precis som en kapten och god förebild bör göra. Inga efterslängar, inga onödiga ordväxlingar med domare eller motspelare, inga onödiga kort och inga skandaler utanför planen, en sann gentleman i ordets rätta bemärkelse. En fanbärare och stolthet, inte bara för vårt älskade AC Milan utan för hela fotbollsvärlden.
[Sara K] Som jag sa, många av de brasilianska spelarna gav mig någon speciell glädje i min barndom, Kaká var ju något alldeles speciellt. Mäktig grabb. Minns alla stora posters jag hade på honom i mitt rum. Men sen var ju faktiskt Robinho en av de stora anledningarna till att jag fastnade för Milan. Han var ju allt det där… teknisk, kreativ och glädjespridare. Han kanske inte riktigt levde upp till förväntningarna jag och alla andra hade på honom under hans tid i Milan. Men, fortfarande en spelare som jag uppskattar.
[Reem A] Då är det Sheva , han är bäst.

3. Vad är ditt favoritminne med Milan?

[Maggie G] CL finalen Milan-Tjuve
[Daniela H V] När vi vann 2011. Jag minns att jag bland annat tittade på liven från Duomon när de firade där och önskade att jag var där.
[Fatima G] Min första riktiga fotbollsmatch som min storebror bjöd mig på då vi kollade på Milan-Roma 2007. Jag va en ganska bråkig tjej och min bror lovade att jag skulle få en överraskning om jag gick ut med slutbetyg från gymnasiet. Vilket jag gjorde så det va världens bästa present och jag vart så glad.
[Malin P] Det är otroligt svårt att välja ett favoritminne med Milan, det finns så många men ”revanschen”  som det ändå blev i Champions Leaguefinalen mot Liverpool 2007 ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Sättet som Kaka’ och Filippo Inzaghi tittar på varandra efter att Pippo gjort 2-0 målet ger mig rysningar än idag. En bubblare är Milans hemmamatch mot Reggina säsongen 2005/2006 där Paolo Maldini gör två mål innan 20 minuter är spelade.
[Sara K] Extremt svårt att välja ett favoritminne… Men att vara på plats och se matcher är ju alltid en speciell känsla, oslagbar känsla, helt obeskrivlig känsla, så därför väljer jag en av matcherna jag har gått på. Milan-Inter, januari 2016, 3-0. Det var matchresa tillsammans med flera andra svenska Milan-supporters. Fantastisk resa som slutade med den där underbara matchen som man verkligen inte hade några förväntningar på. Vi hade en skitsäsong, plötsligt vinner vi en sådan viktig match som ett derby med 3-0?! Vem trodde?! Sjukaste att man fick vara där och njuta av det, tillsammans med andra Milanisti som kände exakt samma glädje inombords.
Minns också när jag var på någon nattklubb i Milano och råkade hamna på VIP-avdelningen med Kevin Constant och grabbarna. Och dagen efter då jag och min dåvarande kompis råkade hänga i Essiens lägenhet där vi diskuterade hans favoritmusik. Helt flippad resa det där.
[Reem A] Är när Milan vann Champions League 2007.

4. Vilken match med Milan som du aldrig sett live skulle du helst vilja se på plats i San Siro?

[Maggie G] Milan-Barca
[Daniela H V] Finns ingen specifik. Jag skulle vilja se fler matcher på San Siro än de tre som jag har varit på och gärna varmare dagar då de matcher som jag har varit på har varit mitt i vintern.
[Fatima G] Champions League finalen i Aten då vi slår liverpool med 2-1
[Malin P] Jag har sett flera fina ligamatcher på San Siro, så jag drömmer om att få uppleva en Champions League match, i dagsläget vilken som helst. Att få vara på plats på San Siro när hymnen ljuder en sen tisdags- eller onsdagskväll och veta att vi åter är tillbaka i Europas finrum – där vi hör hemma!
[Sara K] Första matchen jag såg live var Milan-Fiorentina 2013. Såklart önskar man att man hade åkt dit tidigare och sett andra matcher, med tanke på Milans fina historia. Hade man haft möjlighet hade man gått på varje match! Men en av de matcher jag mer än gärna skulle sett måste ha varit någon av de cl-matcher och cl-finaler som Milan varit i. Att se en sådan match måste ju vara något alldeles extra. Därför kör vi på cl-finalen 2007. Shit vilka spelare Milan hade. Mäktigt.
[Reem A] Med Inter förstås.

5. Hur många i din närhet vet att du håller på Milan och yttrar detta sig på något vis, från din egen sida eller de andras?

[Maggie G] Nära o kära vet om det.
[Daniela H V] Alla. Jag är stolt över det och pratar gärna om det så fort jag får tillfälle och gör inte jag det själv så är det alltid någon annan som påpekar det i gruppsamtal.
[Fatima G] Alla mina syskon vet och nästan alla mina vänner vet att jag är Milan fan sen många år tillbaka.
[Malin P] Alla! Alla i min närhet vet att jag håller på Milan. Det är ofta så jag presenterar mig efter jag berättat vad jag heter och kanske vad jag jobbar med, att vara Milanista är en viktig del av min identitet, en enorm stolthet. Hur det yttrar sig hos andra är att de som står mig verkligt nära frågar hur det går för Milan, oavsett om de är fotbollsintresserade eller inte, jag upplever det alltid som en verklig kärleksförklaring. En rolig anekdot spunnen ur en, för oss Milanistas, riktigt traumatisk händelse är att min samhällskunskapslärare under gymnasietiden, ringde hem till mina föräldrar efter Milans finalförlust 2005 och förklarade att han hade full förståelse ifall jag inte skulle komma till skolan dagen efter, och att samhällsprovet som skulle skrivas minsann kunde vänta. Han hette Lars och var ett stort fan av Gunnar Nordahl.
[Sara K] Alla i min närhet vet att jag dör för Milan. Från min familj, till kidsen på mitt jobb. Det är roligt att se hur ens passion kan påverka de som är nära dig. Vet inte hur mycket det påverkar kidsen, de frågar ofta hur jag ens orkar med Milan när det går så dåligt. ”Hur kan du ens kolla? Milan är sämst” Men just det här med lojalitet till din klubb… Just att de får se att man kan vara lika passionerad varje dag trots all motgång man kan få uppleva som supporter till en fotbollsklubb. At the end of the day vet jag att några av barnen håller stenkoll på resultaten, något de förmodligen inte skulle ha gjort om jag inte gick runt och snackade om Milan hela tiden. ”Titta, ska skjuta som Suso nu”, ”Jag är som Donnarumma i målet idag” haha, så underbart.
[Reem A] Hela min familj.

6. Vilken är den mest irriterande eller löjliga kommentar/reaktion/fråga du upplevt från killar om att du som tjej håller på Milan eller följer fotboll över huvud taget?

[Maggie G] När folk skrattar en i ansiktet.
[Daniela H V] Jag har inte fått så många löjliga kommentarer eller frågor, kanske för att jag filtrerar bort dem. Däremot har jag ofta fått känslan av att man som tjej förminskas i dialoger och det tas för givet att man inte besitter samma kunskap eller passion som killar, vilket inte stämmer. Sen gillar jag inte hetsen som uppstår av att man är en tjej som gillar fotboll eller att man objektifieras. Det är liksom 2018.
[Fatima G] Ja man har hört en del som tjej men mycket som va hur kommer det sig att du som tjej tycker om fotboll eller ofta du tycker om Milan vad vet du om fotboll egentligen?
[Malin P] Det är inte helt ovanligt att mitt fotbollsintresse antas vara någon slags ”raggningsteknik”, ett sätt att imponera på män, vilket är så långt ifrån sanningen som det kan vara. Jag upplever också att jag som kvinna ofta anses ha fotboll som ett slags ytligt intresse utan någon egentlig kunskap. Det har hänt mig, vid mer än ett tillfälle, att främmande killar på en Sportbar velat förklara för mig hur offsideregeln fungerar eller vilket lag som spelar i vilka tröjor.
[Sara K] Löjliga reaktioner har det funnits gott om under åren eftersom jag både spelat fotboll och följt fotboll intensivt. Men man har väl lärt sig att bara skita i kommentarerna. Den mest standard när man nämner att man är milanista är väl ”okej nämn tre spelare i Milan” och man rabblar upp hela laget. ”Ajajajjj, du kan ju” dude, jag kan förmodligen mer än dig.
[Reem A] Inget som jag kommer ihåg.

7. Finns det något uppförande under match – på arena, i sportbar eller framför TV – nästan ingen tjej skulle sänka sig till, men som du sett många killar göra?

[Maggie G] Ingen aning.
[Daniela H V] Jag skulle aldrig bråka (fysiskt eller verbalt) med en icke Milan-supporter eller skrika nedvärderande ord till det andra lagets spelare. Jag skulle inte heller kasta ut öl på läktarraden framför (bevittnade det på ett derby för någon helg sedan). Hatar osportsligt beteende och tycker att det är skevt att dessa kallar sig supportrar.
[Fatima G] Ja typ börja svära och skämma ut sig tycker jag absolut inte hör till fotbollen. Tycker att tjejer är bättre just när det kommer till den punkten.
[Malin P] Ett beteende bland män, i alla idrottssammanhang, som jag upplever som väldigt vanligt förekommande är användandet av orden ”hora” och ”fitta”. Det används gentemot egna spelare, motståndare och domare. Jag har heller aldrig i skrivande stund aldrig hört, en kvinna uttala sig om vad hon önskar göra med spelare/domares mammor, fruar eller till och med barn efter en dålig prestation, vilket jag läser och hör mer eller mindre dagligen från män i olika forum.
[Sara K] Det är klart folk hit och dit beter sig lite hursomhelst när de ser fotbollsmatcher, och det har inget att göra med om man är man eller kvinna tycker jag. Det handlar om hur du är som person helt enkelt. Snälla, jag är inte direkt lugn när jag ser fotbollsmatcher, speciellt inte Milans matcher. Går det skit vill man nog inte ens vara nära mig. Shoutout till min familj som har pallat alla dessa år! Minns när jag rymde hemifrån när Milan tappade ledning i slutminuterna, ouff, tror aldrig jag har sprungit sådär snabbt alltså.
[Reem A] Det är att killarna skriker åt domaren.

8. Har du några bröder, andra manliga släktingar eller vänner som håller på annan klubb och som försöker småjävlas med dig bara för att du håller på Milan?

[Maggie G] Min bästa vän, som håller på Barca.
[Daniela H V] Haha! Min bror han hejar på Juve och min pappa på Inter, så diskussionerna har gått hett till hemma. Har killkompisar som hejar på andra lag och som gärna påpekar Milans motgångar/förluster.
[Fatima G] Ja min lillebror som är Barcelona fan haha när vi diskuterar fotboll blir det nästan slagsmål eftersom att man tycker och tänker olika. Min bror kan lägga en kommentar i någon mening och säga de slaktade er då hör man mamma från köket och undrar vem som slaktade vem?
[Malin P] Min pappa är, som sagt, anledningen till att jag blivit den fotbollsälskare jag är, men han håller på Leeds United, så vi har sällan behövs hamna i konflikt i fotbollsmässiga sammanhang. Min bror håller på Real Madrid, och det är klart att han inte låter mig glömma vilken klubb som faktiskt har flest Europacuptitlar men han är framförallt ett stöd. Förra sensommaren var han med mig till Milano, på San Siro satt han klädd i vår matchtröja, den totala kärleksförklaringen.
[Sara K] Folk tycker alltid det är kul att småjävlas för att man är milanista, men det är ganska kul att jävlas tillbaka, finns alltid saker att kontra med! (Skönt att Milan iallafall har fet historia som man kan använda i argument)
[Reem A] Min bror

9. Varför tror du inte fler tjejer är aktiva i Milan Club Svezia?

[Maggie G] Känns som att det inte finns så många Milan tjejer i Sverige
[Daniela H V] Svårt att svara på eftersom jag blev inbjuden till Milan Club Svezia på FB i samband med intervjun. Jag personligen är en åskådare online, jag kommenterar och uttrycker mig om jag känner att jag har något att säga eller instämma med. Men generellt sett så tror jag inte att vi är så många tjejer och det är inte alltid man hänger med i alla olika saker som pågår. Men det beror ju inte på att man är tjej utan på att alla är olika och supportar olika.
[Fatima G] Det kanske inte är uppmärksammat i olika sociala medier att Milan club svezia finns.
[Malin P] Jag önskar att jag hade svaret på varför det inte finns fler aktiva kvinnor inom Milan Club Svezia, utan att veta så föreställer jag mig att det ser liknande ut hos de flesta fotbollsrelaterade forum. Jag tror att fenomenet är genomgående för stora delar av vårt samhälle, som kvinna upplevs du ofta som känslostyrd och det är tyvärr inte ovanligt att dina åsikter förklaras av andra som så, känslobaserade utan någon egentlig faktagrund. Du behöver därför ständigt vara beredd att förklara dig och lägga fram sakliga argument, det räcker inte med att ”tycka”. Många gånger finns varken ork eller tid att ta den striden. Talar jag från egen erfarenhet så kan en kommentar i ett väldigt mansdominerat forum innebära 20 mer eller mindre vulgära inviter på messenger efteråt. Jag vill verkligen poängtera att det inte är ett vanligt förekommande fenomen inom just Milan Club Svezia, men i många andra sammanhang, och jag tror att det hindrar kvinnor från att ta plats i forum som domineras av män.
[Sara K] Helt ärligt tror jag inte att det finns överdrivet många Milan-tjejer där ute. Jag är aktiv på Twitter där jag kommunicerar med Milanisti från hela världen, vi är endast ett fåtal tjejer som följer varandra där. Så att de skulle finnas massa svenska Milan-tjejer där ute tvekar jag på, men vem vet, de kanske bara inte hittat till MilanClubSvezia ännu. Isåfall så hoppas jag såklart att de hittar dit snart!
[Reem A] För att killarna tar plats som vanligt.

10. Om Facebook hade en knapp där man kunde stänga av kommentarer från alla killar i detta forum och göra det till en ”Ladies Night” under en dag då bara Milantjejer kunde skriva och kommentera fritt, skulle det vara en knapp värd att använda ibland? Och varför skulle den vara bra eller dålig?

[Maggie G] Det låter jättebarnsligt.
[Daniela H V] Alltså jag har ingenting emot att killar dominerar i diskussioner – majoriteten är väl killar? Jag är inte rädd att ta plats om jag vill ha plats i en diskussion. Så nej, jag tycker inte att en sådan dag behövs. Huvudsaken är att veta att ordet är fritt oavsett kön, sen är det upp till var och en att få posta det den vill som är kopplat till klubben.
[Fatima G] Ja jag tror definitivt att knappen skulle göra skillnad eftersom att vissa tjejer hade vågat och visa vad de gillar utan att bli nertryckta av killar,få en kommentar som är opassande eller liknande dock tycker jag att det inte borde finnas en sån egentligen men det är inte alla som vågar yttra sig utan att bli påhoppad av någon annan.
[Malin P] Det är en intressant fråga, jag skulle gärna se och vara en del av event riktade till kvinnliga Milanfans, en matchresa till Milano bara för oss brudar vore helt fantastiskt, en dröm faktiskt. Samtidigt är vi ett lag, ett Milan och den gemenskapen vill jag inte vara utan! Kärleken till laget, klokheten och gemenskapen är för mig inte genusbaserad.
[Sara K] Haha nja, tycker forumet ska vara till för att alla ska få vara med och säga vad de tycker. Dock hade det varit kul om flera Milantjejer höll kontakten med varandra men kanske isåfall i en grupp bredvid/connected grupp eller vad man nu säger. Bara så att det skulle vara lätt att hitta varandra!
[Reem A] jag skulle använda knappen varannan dag , det skulle vara en positiv knapp.

11. Finns det något du saknar med Milan Club Svezia, och i så fall vad?
(Som supporterförening överhuvudtaget, inte bara Facebook)

[Maggie G] Nej saknar inget
[Daniela H V] Jag tycker att det hade varit roligt med en supporterträff. Jag har blivit inbjuden till sådana genom åren men eftersom det bara är killar som attendar så har jag inte velat gå. Så om fler tjejer är på så är jag det också!
[Fatima G] Milan Club svezia gör ett kanon jobb kan inte bli bättre
[Malin P] –
[Sara K] Det enda jag saknar egentligen är väl fler matchträffar, jag tycker det är askul med sånt. Tycker att alla som har lust ska ses oftare på till exempel matchträffar, bara en stund att dela sin glädje/ilska med folk som känner samma kärlek för Milan. Folk som verkligen förstår. Med sin MilanFam. (Ja, enligt mig är vi som en stor familj).
[Reem A] Att fler tjejer borde vinna tävlingar inte bara killar.

12. Vilken fråga tycker du vi missat här – om någon – som borde ställts till dig som Milankvinna bland alla Milankillar?

[Maggie G] Ska jag göra ert jobb (Zlatan kommentar, jag va tvungen)
[Daniela H V] Jag tycker inte att ni har missat att ställa någon fråga, allt handlar ju om gemenskap och kärleken för ett lag. Jag tycker att det är bra att ni lyfter fram våra röster och åsikter.
[Fatima G] Hmm kanske vilken är den bästa Milan tränaren?
[Malin P]
[Sara K] Typ som frågan: ”När ska alla tjejer ha matchträff tillsammans?”
[Reem A] jag vet inte faktiskt.

* Och den där saken vi sparade till sist? Jo, det är att Nakisa Jennifer Zakeri fortfarande vill fler engagerar sig och hör av sig om att någon gång ordna en träff där Milantjejer möts, att tyda av svaren inte något hon är ensam om.
Så här får vi i Milan Club Svezia försöka hjälpa på bästa sätt.

AdBlock detekterad!

Var god klicka på din AdBlocker och klicka på undanta denna domän, för att vår webbsidas olika funktioner ska fungera korrekt.