torsdag 20 september 2018
MILAN CLUB SVEZIA
AK Design
En smärre bomb har briserat

En smärre bomb har briserat

Kommer AC Milan spela i Lega Pro snart? Italiensk fotboll följer Spaniens och Nederländernas exempel.

Italien har länge dragits med uppgjorda matcher och det finns inga tecken på att detta blivit mycket bättre.
Alla minns självklart Calciopoli 2006.
Själv öppnade man en flaska champagne dagen det stod klart att Juventus skulle degraderas till Serie B, men det var inte utan en viss blick in i spegeln och lite självrannsakan eftersom vårt Milan bara några decennier tidigare befann sig i samma situation.

Även om man rensar upp fullständigt i seriesystemen är detta något italiensk fotboll kommer få leva med länge. Den här stämpeln att det förekommer fuffens i vissa matcher. Det tar många år att tvätta bort den typen av fläckar. Vi får räkna med att vissa fortsatt per automatik kommer yttra ”typiskt italiensk fotboll” när ett tvivelaktigt domslut går en Serie A-klubbs väg i de Europeiska cuperna.
Eller för Italienska landslaget.
Trots att vi inte sett något sådant på flera år.
Tvärtom.
Men det sitter kvar och kommer sitta kvar ett bra tag till.

Serie B är fortfarande ett träsk i det här avseendet med suspekta matcher varje säsong. Särskilt mot slutet när det står klart hur vissa lag kommer placera sig och hur andra kan rädda sig eller ha chans på avancemang. Tyvärr inte alltid särskilt väl kamouflerat. Tittar man på historiska tabeller för Serie B finns knappt en säsong där det längst ner under sluttabellen inte står listat noteringar om poängavdrag. Det är bara att slänga en blick på förra:
”Rättelser
Pisa: -4 poäng
Avellino: -2 poäng
Benevento: -1 poäng
Latina: -7 poäng”

Nu är det inte alltid matchfixning som ligger bakom, det kan även vara spelare som inte registrerats rätt eller att klubben inte uppfyller finansiella krav. Men i exempelvis Avellinos fall var det just riggad match man först fick tre poängs avdrag för, som sedan sänktes till två och det säger lite om hur illa hanterat ligasystemet är om man minskar poängavdraget istället för att slänga ut klubben. Fenomenet tas nästan för givet längre ner.

Om Serie B är ett träsk, då är Serie C ett slukhål vad gäller fiffel. Att rensa upp där har det gjorts otaliga försök med men man kan bara ana hur resurskrävande det måste vara. Nu gör man ett nytt och det är ingen litet steg som tas. I dagarna beslutades det nämligen att från och med nästa säsong kommer B-lag vara tillåtna i Serie C. Det innebär att AC Milan kommer ha rätt att ställa upp med ett andralag i den tredje divisionen.

Detta är inget unikt som ni vet. Barcelona II och Sevilla II har den gångna säsongen spelat i Spaniens Segunda Division. I Holland har på samma sätt en handfull B-lag spelat i andradivisionen med PSV II, AZ II, Utrecht II och Ajax II där de sistnämnda vann Eerste Divisie.

Nu finns givetvis restriktioner för dessa B-lag. Även om Jong Ajax vann sin liga kan de inte flyttas upp. Liknande kommer gälla i Italien men eftersom detta är ganska nytt har jag inte hittat detaljerna ännu.

Många frågor återstår:

Kan ett B-lag avancera till Serie B och hur påverkar det klubbarna där som redan har det mäkta tufft?

Klubbar kan söka att registrerar ett B-lag i Serie C. De kommer inte få en plats automatiskt. Hur många platser som finns tillgängliga avgörs av de luckor som uppstår och det är bland annat såhär italienska fotbollsförbundet vill försöka stävja kaoset som råder. Serierna måste bestå av en komplett uppsättning klubbar, även i C. Med tillräckligt antal B-lag som vill ha platserna kan man börja rensa bland de som missköter sig och hålla Serie C levande med tillräckligt bra spelare.

B-laget får bara bestå av U-21 spelare med upp till två spelare max 23 år gamla. Här är det tydligt att förbundet vill skapa en plattform som främjar Azzurri. Där framtida landslagsspelare kan utvecklas. Därför är det oklart – för mig – om utländska spelare kommer få finnas i laguppställningen för dessa B-lag.

Om Milan ens kommer registrera en ansökan för att ta plats med ett B-lag i Serie C är svårt att veta. Det finns redan ett system med Primavera där både spelare och ledare skolas under professionella former. Att plötsligt ha ett B-lag i en ny serie kommer tveklöst påverka Primavera. Resultatmässigt kan vi inte påstå att det gått lysande för våra juniorer. Senast vi vann Campionato Nazionale Primavera var 1964/65, och det är enda gången vi vunnit. Räknar vi hur många spelare som tagit steget från juniorerna till A-laget har det varit frustrerande många säsonger ingen gjort det ordentligt och först på senare år har det börjat lossna på den fronten.

Vill vi ha ett AC Milan-B i Serie C? Det ger oss fler matcher att titta på och ett nytt lag att följa, men kommer det påverka positivt eller negativt? Kommer det leda till att många stänger ner sin juniorverksamhet som den ser ut idag och flyttar över allt till B-laget?

Vad innebär det ekonomiskt för Milan att ställa upp med ett B-lag? Idag har vi ett dussintal spelare ute på lån till olika klubbar. För bara några år sedan var den listan minst dubbelt så lång. Tredubbel om man räknade spelare som samägdes av annan klubb. Kommer Milan låna ut färre antal och låta dem spela i B-laget istället? Det kommer kosta i så fall eftersom man slipper betala lön för en utlånad spelare.

Ni kommer säkert på fler frågeställningar kring detta och tiden får visa vad resultatet blir. Kanske är det ingen klubb som är intresserad av att delta i möjligheten som ges. Kanske blir det ingen bomb som briserar. Kanske slutar det med ett litet tomtebloss som snabbt självdör.

AdBlock detekterad!

Var god klicka på din AdBlocker och klicka på undanta denna domän, för att vår webbsidas olika funktioner ska fungera korrekt.