torsdag 18 oktober 2018
MILAN CLUB SVEZIA
AK Design
The Lord of Milan – filmtips

The Lord of Milan – filmtips

Herbert Kilpin.

De som kan Milans historia behöver inte mig berätta vem den här personen är. Vad som kan vara värt påminna om är att han var med grundade Milan, ibland till och med kallas den Italienska fotbollens fader, att han ursprungligen var från Nottingham och baserade vår klubbs tröjor på Notts Countys. Den äldsta fotbollsklubben i världen som fortfarande spelar på professionell nivå. Det är med andra ord en mäkta viktig person i Milans historia och värd veta mer om.

Ett antal eldsjälar finns i mixen som bidragit till vad detta nedan handlar om och jag är lite sen på bollen.

1916 dog Kilpin under ganska oklara omständigheter endast 46 år gammal. Att han rökte som en halv indianby och drack lika friskt som moonshiners i djupaste Alabama sägs vara bidragande orsaker, men annars levde Kilpin kvar mest som en ikon. Ett ansikte som sporadiskt syntes tryckt på flaggor viftandes i vår Curva Sud, lite gamla fotografier på nätet och obligatoriskt omnämnanden då vår historia drogs. Vad som hände vid Kilpins död var länge oklart.

I vår lilla berättelse vad gäller eldsjälar här börjar det med en amatörhistoriker vid namn Luigi La Rocca som länge hade sökt efter Herbert Kilpins grav och till slut hittade han den. Graven – trodde man – var förlorad sedan länge men La Rocca hittade den på Milanos stora kyrkogård, utan någon referens alls till Kilpins namn vilket givetvis en anledning varför den varit svår att lokalisera.

1999, under vårt 100-årsfirande, betalade Milan därför för ett ordentligt monument och i mina ögon är det en av de givna sakerna att ha på sin lista då man åker till Milano för match. Att besöka Kilpins grav.

2010 togs Kilpin in i Famedio, kyrkogårdens huvudbyggnad där stadens mest berömda personer finns. Där vilar han nu med all respekt förtjänad.

Vi reser fram några år i tiden efter Milans resande av monument till Kilpin. En herre vid namn Robert Nieri bestämmer sig för att skriva bok om honom. Titeln är The Lord of Milan och den skall vara klar lagom till hundraårsdagen då han gick bort. Vilket den blir.

Plötsligt börjar det hända saker.

Staden Nottingham – där Herbert Kilpin som sagt föddes – de går in med pengar och restaurerar byggnaden där Kilpin bodde med sina nio syskon. Den målas i Milans färger, inne i lokalen får en konstnär göra ett porträtt av honom, en plakett sätts upp, en av bussarna som passerar utanför på sin runda i kollektivtrafiken, den märks med Kilpins namn. Allt i närvaro av Nottinghams borgmästare.

Och så bestämmer sig ett gäng – ännu några eldsjälar – att crowdfunda en dokumentärfilm om mannen som grundade AC Milan, baserad på boken The Lord of Milan.

Den har redan premiärvistas men finns inte tillgänglig i digitalt format eftersom efterfrågan varit stor från olika filmfestivaler där reglerna är man inte får släppa film på någon media innan festivalvisningen. Bland annat har Tribeca bett att få den visad på sin filmfestival. Tribeca, som naturligtvis är Robert de Niros egen festival i New York och den håller på i detta nu. Började 18 april och avslutas imorgon den 29 april.

Det finns ännu några filmfestivaler kvar där den skall upp på duken så vi lär få vänta men vi kan väl hjälpas hålla koll på detta och tipsa varandra då den finns någonstans att se. Det här ju trots allt för vissa av oss som att äntligen få en dokumentär om vår egen Jesus.

AdBlock detekterad!

Var god klicka på din AdBlocker och klicka på undanta denna domän, för att vår webbsidas olika funktioner ska fungera korrekt.