torsdag 20 september 2018
MILAN CLUB SVEZIA
AK Design
All In
Ett av dem vackraste fotbollsbilderna någonsin.

All In

Under min joggrunda tittade solen fram samtidigt som jag försökte klura ut vad min krönika skulle heta. ”Gattusos första derby”, ”Sista chansen” eller kort och gott: ”Derby della Madonnina”. Men den enda känslan jag hade inför detta derby är: All In. Det berömda uttrycket när man spelar poker och satsar precis allt man har. Det är just det som Milan behöver göra inför denna match. Ge järnet. Ge allt. Gå All In. Det är vinna eller försvinna läge imorgon och jag ska reda ut förutsättningarna inför matchen tillsammans med er.

Ett viktigt derby
Det var längesedan ett Milanoderby var så viktigt. Ihop med att Milanoklubbarna sjönk rejält i kvalité dem senare åren och inte utmanat om någon titel så har dessa derbyn på senare tid mest handlat om prestige. En gång i tiden representerade dessa derbyn så mycket mer än bara prestige. Mycket stod på spel – exempelvis en Champions League final. Dem absolut viktigaste derbyn jag minns var CL-derbyna år 2003 och 2005. 2003 gick Milan vidare på bortamål (!) och 2005 gjorde Interfansen totalt bort sig när dem attackerade Milans målvakt Nelson Dida (matchen avbröts, Milan tilldelades segern 3-0 och vann mötet totalt med 5-0). Inför detta derby finns en Champions League plats i potten, vilket är enormt viktigt rent ekonomiskt och sportsligt för en klubb.

Derby della Madonnina är ett speciellt derby. Det bjuds nästan alltid på dramatiska, jämna och spännande tillställningar. Om ni inte upplevt ett derby live så kan jag verkligen rekommendera det. Det är den klart roligaste Milanmatchen man kan se live i mitt tycke. Ett fullsatt San Siro är oslagbart, det är som en stor rymdfarkost som är bered att lyfta när Milan gör mål. Ta inte bara mina ord när jag beskriver San Siro. Glenn Strömberg som har spelat och kommenterat i alla topparenor i Europa säger detsamma. Derbyts namn kommer från den guldstaty på jungfru Maria som sitter på Duomokyrkan i centrala Milano.

Förutsättningarna
Detta derby spelas för ovanlighetens skull mitt i veckan och dessutom klockan 18:30. Matchen blev uppskjuten på grund av Astoris tragiska bortgång. Många hade köpt biljetter och nu förlorat möjligheten att titta på matchen live eftersom den spelas på en vardag. Det är givetvis jätte tråkigt, men att skjuta upp matchen var det enda alternativet anser jag. Vissa värden i livet är viktigare än andra och att hedra Astori och visa respekt är det absolut minsta vi kan göra.

Milan ligger för närvarande hela åtta poäng bakom Inter och en vinst är ett absolut måste om vi ska ha chans på en Champions league plats. Även vid vinst kommer det bli svårt för Milan att nå fjärdeplatsen, men låt oss först kolla på kvarvarande matcher för respektive lag.

Roma – 60 p (30 matcher). Barcelona (b), Fiorentina (h), Barcelona (h), Lazio (b), Genoa (h), SPAL (b), Chievo (h), Cagliari (b), Juventus (h), Sassuolo (b).
Inter – 58 p (29 matcher). Milan (b), Torino (b), Atalanta (b), Cagliari (h), Chievo (b), Juventus (h), Udinese (b), Sassuolo (h), Lazio (b).
Lazio – 57 p (30 matcher). Salzburg (h), Udinese (b), Salzburg (b), Roma (h), Fiorentina (b), Sampdoria (h), Torino (b), Atalanta (h), Crotone (b), Inter (h)
Milan – 50 p (29 matcher). Inter (h), Sassuolo (h), Napoli (h), Torino (b), Benevento (h), Bologna (b), Verona (h), Juventus (coppa italia final), Atalanta (b), Fiorentina (h).

Som ni ser så har Milan ett aningen bättre spelschema än sina konkurrenter. Vi har en match mindre än Romklubbarna och dessutom behöver dem fokusera sig på sitt Europaspel. Inter har i sin tur tre raka bortamatcher (derbyt inräknat) och Milan precis tvärtom. Roma och Lazio ska mötas och Lazio Inter likaså. Dem kommer plocka poäng av varandra. Dessutom har Inter och Roma Juventus på sitt schema, vilket brukar innebära poängtapp. Milan har på sin sida Napoli kvar. Ett lag vi alltid har problem med på senare år, men vi har fördelen av hemmaplan. Med andra ord: Detta derby kommer bli avgörande för våra chanser att nå en Champions League plats. Tanken på att nå fjärdeplatsen var egentligen borta (tack för det Montella) men om vi når den är det nästan så att Katolska Kyrkan bör helgonförklara Gennaro Gattuso. Chansen finns nu och då ska vi ta den eller åtminstone ge precis allt vi har. Hur ska vi vinna då? Låt oss kika på det taktiska nu.

Den taktiska delen
Det var en period efter nyår där både Roma och Inter spelade fullkomligt uselt. Nu har bägge klubbarna hittade tillbaka till ångan och för Inters del har man vunnit med förkrossande siffror mot Sampdoria och Verona (8-0 totalt). Spalletti blev rejält förvirrad med hur han ska formera sitt lag och vilka som ska spela, men nu har han hittat balansen igen. Brozovic och Gagliardini spelar som defensiva mittfältare och Rafinha tar platsen bakom Icardi. Borja Valero är alltså bänkad och på kanterna ser vi som vanligt: Candreva och Perisic. Gattuso har även han fått klart för sig vem han ska starta med, men den enda positionen som bekymrar honom är vem som ska spela anfallare. Förhandsrapportera säger Kalinic (!!), men jag tror ändå Cutrone kommer få starta. Den killen vet exakt vad det innebär att spela ett Milanoderby och han har redan avgjort ett (och många andra på juniornivå).

Det stora minuset inför denna match är att Biglia är avstängd, vilket innebär att Montolivo kommer ta den viktiga regista-rollen på mittfältet. Detta kommer Inter utnyttja. Spalletti spelar 4-2-3-1 och dem kommer omedelbart sätta press på Montolivo – med all rätt. Han är långsam och bör egentligen inte starta sådana här matcher längre. Milan å sin sida borde istället utnyttja den långa bollen som Bonucci är riktigt bra på att slå. Milan bör då slå den långa bollen mot kanterna – till Calhanglou och Suso så att dem kommer i 1 mot 1 läge mot ytterbackarna: Cancelo och D’Ambrosio. Om Kessie och Bonaventura fyller på i boxen såsom dem ska göra så kommer detta ställa till det rejält för Interförsvaret. Gattusos Milan gillar att byta kant ofta för att dra isär motståndarna och hamna i a) 1 mot 1 läge eller b) fylla på kanten med ytterbacken. Det är en smart taktik, men man ska vara försiktiga med det mot Inter. Perisic och Candreva brukar gå sjunka ner i sina positioner och även om det är på kanten dem vinner bollen så blir det livsfarligt. Dem utnyttjar den tomma ytan, ställer om väldigt snabbt och spelar in den tidiga bollen mot den giftiga Icardi.

Vi alla minns höstens derby. Milan gjorde en otrolig comeback andra halvlek när Montella bytte in Cutrone och gick över till 3-5-2. Men sedan fick Inter en högst diskutabel straff i slutminuten. Imorgon vill jag se Milan spela uppmärksamt och hungrigt, då kommer vi vinna denna match. Jag vill se den Calabria jag såg i Romamatchen. Jag vill se Rodriguez och Bonaventura höja sig rejält. Jag vill inte se Rodriguez ställa till det med sina armar för då jävlar får Gattuso se till att han springer med handbojor! Jag vill se Montolivo gör sitt livs match. Jag vill att Kessie, Calhanglou och Suso bara vara Kessie, Calhanglou och Suso. Jag vill se att vår anfallare sätter sina chanser. Jag vill inte se Gattuso vara nära till hjärtinfarkt. Jag vill se vår tränare jubla imorgon framför curva sud. Jag vill att vi tar tre poäng imorgon.

Avanti raggazzi! Forza Milan!

Skrivet av: Ninjas-Gabriel Shemoun

 

AdBlock detekterad!

Var god klicka på din AdBlocker och klicka på undanta denna domän, för att vår webbsidas olika funktioner ska fungera korrekt.