söndag 19 augusti 2018
MILAN CLUB SVEZIA
AK Design
Krönika: 13

Krönika: 13

En spelare som arbetat i det tysta och som fortsätter utvecklats i rätt riktning i Milan är Alessio Romagnoli. Given i startelvan och stabila prestationer har blivit vardagsmat för mittbacken som fyllde 23 år nu i januari.

Romagnoli föddes i kuststaden Anzio, 5 mil söder om Rom, år 1995. Han blev tidigt upptäckt av scouter från Roma och spenderade flera år i deras ungdomsakademi. Mannen som tog honom till Roma hette Sandro Tovalieri, pojken var då 9 år gammal. Tovalieri skolade om Romagnoli från mittfältare till försvarsspelare.

Det tog inte lång tid innan man började jämföra Romagnoli med en viss Alessandro Nesta och visst finns det många likheter mellan dem. Båda är fostrade av den legendariska coachen Zdenek Zeman, delar samma passion för Lazio, har samma nummer 13 på ryggen och bägge lämnade huvudstadsklubbarna för en dyr summa pengar för att gå till AC Milan. Romagnoli har även sagt att han har haft Nesta som en av sina stora idoler. Romagnoli är en teknisk mittback som inte är rädd att slänga iväg en avgörande glidtackling, precis som en av fotbollshistoriens mest eleganta mittbackar man någonsin skådat i Alessandro Nesta.

Zeman gav Romagnoli hans seniordebut, endast 17 år gammal, i mötet mot Atalanta i Coppa Italia. Där och då trodde många romanisti att en ny ledare var född. En ledare som skulle gå i Tottis och De Rossis fotspår, men så skulle det alltså inte bli. När Romagnoli gjorde sin Serie A debut mot självaste Milan fick han mycket beröm av Romas kejsare. Totti sa till reportrarna efter matchen att den som imponerat på honom mest är Romagnoli och han sa att spelaren har en stor framtid framför sig. En annan stor spelare, åtminstone i Milanled, som hyllat Romagnoli är ”Billy” Costacurta. Costacurta sa att Romagnoli gör många saker rätt ute på plan och att han spelar moget och enkelt. På liknande sätt har en av tidernas bästa backar Franco Baresi hyllat Romagnoli.

Under Rudi Garcia fick inte Romagnoli jätte mycket speltid och blev istället utlånad till Sampdoria inför säsongen 2014/2015. Romagnoli gjorde en kanon säsong för laget från Genoa och han fick stor uppmärksamhet tillsammans med Rugani som dem nya framtida mittbacksstjärnorna från Italien. 11 augusti 2015 sålde Roma överraskande nog Romagnoli till Milan för 25 miljoner euro. Mannen som ville ha Romagnoli var Milans nya tränare Sinisa Mihajlovic som också gjorde samma resa, från Sampdoria till Milan.

Romagnoli kom till Milan med en hel del press på sig. Han hade en dyr prislapp på ryggen och han skulle börja leda Milan-försvaret tillsammans med spelare som Zapata, Mexes och Alex. Säsongen därpå hette mittbackskollegorna Zapata (igen), Paletta och Gomez. Till allas förvåning imponerade Milans försvar med Romagnoli och Paletta i centrallåset, men verkligheten kom ikapp under våren (bara en sådan sak som att Paletta slog rekordet för antalet röda kort under en Serie A säsong säger mycket).

Inför denna säsong låg mycket fokus på Romagnolis nya mittbackskollega Leonardo Bonucci. Dessutom hade Milan värvat argentinaren Matteo Musacchio. Med mindre press på sig och äntligen under rätt ledarskap har Romagnoli utvecklats till en av Milans allra bästa spelare och har faktiskt spelat stabilt ända sedan han kom till Milan. Detta trots att förutsättningarna inte alltid varit dem bästa. Han har under denna säsong fått arbeta i lugn och ro och det känns som att han verkligen börjar ta kliven mot att bli en internationell världsback.

Det är alltid känsligt när man ska jämföra en spelare med en legend, i detta fall Nesta. Nesta kom till ett Milan med flera stora ledare och fantastiska fotbollsspelare. I försvaret fanns kaptenen Maldini som styrde upp backlinjen och hela klubben hade en tydlig identitet med en stark vinnarkultur. Romagnoli kom till ett trasigt, svagt och karaktärslöst Milan utan vinnarmentalitet och någon som helst identitet. Som kollegor i backlinjen hade han oseriösa och högst begränsade fotbollsspelare. Så länge dem yttre faktorerna är rätta så kan jag börja se att Romagnoli kan bli vår nya, stabila och eleganta nummer 13.

Lite kuriosa om Romagnoli:

Romagnoli hade på sin Romatröja nummer 46 på ryggen. Detta för sin kärlek till motorcyklisten Valentino Rossi som hade nummer 46 på sin båge.

Romagnoli blev hotad och hans föräldrars hem blev vandaliserat av Roma anhängare, detta efter att Romagnoli poserat i Laziotröja.

Inför denna säsong budade Contes Chelsea 35 miljoner euro för Romagnoli, men Milan meddelade att spelaren inte är till salu.

Skrivet av: Ninjas Shemoun

Källor:

www.thesefootballtimes.co
www.fourfourtwo.com
www.wikipedia.org

 

 

 

 

AdBlock detekterad!

Var god klicka på din AdBlocker och klicka på undanta denna domän, för att vår webbsidas olika funktioner ska fungera korrekt.