torsdag 19 juli 2018
MILAN CLUB SVEZIA
AK Design
Krönika: Bombern från Como

Krönika: Bombern från Como

San Siro bubblade och fansen kunde inte vänta längre, pojken hade redan gjort mål under sin proffsdebut i Coppa Italia i december. Nu är det dags för honom att göra sin debut i Serie A, bara 18 år gammal. Jublet stiger. Den 10 februari 2008 kliver han in på plan. Matchen står 0-0 mellan Milan och Siena. 17 sekunder senare gör han mål – med sin första touch. Matchen slutar 1-0. Vilken debut. Han kallades för Filippo Inzaghis arvtagare och hade även en liknande spelstil som milanlegenden. Hans namn var Andrea Paloschi. De flesta var övertygade om att Paloschi var ”den nya Inzaghi”. Det blev inte så. I ett stjärnspäckat Milan som precis hade värvat fotbollsvärldens största namn i Ronaldinho bad han om att få bli utlånad – och det blev han. Om och om igen. Paloschi lyckades aldrig etablera sig som en riktig målskytt i Serie A och han tog aldrig plats i stora Milan. Det slutade med att Milanoklubben sålde Paloschi permanent till Chievo år 2014. Han blev inte Pippos arvtagare, men det fanns en annan grabb i Milans ungdomsakademi som skulle göra anspråk om att få den titeln.

Staden Como i norra Italien behöver ingen introduktion. Staden är känd över hela världen för sina fantastiska naturområden. Det är en plats som många världsstjärnor kallar sitt andra hem, några av dessa kändisar är inga mindre än Madonna, George Clooney och Gianni Versace. En annan herre som kallar Como sitt hem är VM-mästaren från 2006, Gianluca Zambrotta. Nu finns en annan fotbollsstjärna i horisonten. Hans namn är Patrick Cutrone. Trots att Milan spenderat nästan 2 miljarder på spelare den här sommaren så är det denna 19-åring Milanfansen finner mest glädje hos.

Cutrone startade sin karriär i amatörlaget Paradiense och drog till sig uppmärksamhet under en lokal turnering. Han blev framröstad som turneringens bästa anfallare och pojken var redan starkare, snabbare och mer teknisk än sina med- och motspelare. Pasquale Cutrone, Patricks far, berättade i en intervju att det var Inter som först kontaktade familjen. Milanoklubben visade ingen riktig vilja att värva sonen och istället klev en annan klubb från Milano in i handlingarna. Mauro Bianchessi, huvudansvarig för Milans ungdomsakademi, var mannen som tog Patrick till AC Milan. Samma man är ansvarig för att ha hämtat in Donnarumma, Locatelli och Calabria. Cutrone hade nu kommit till en av världens största klubbar, men han hade en tuff uppgift framför sig. Spelare som Matri, Petagna och tidigare nämnda Paloschi hade också varit lovande talanger, men som misslyckats etablera sig som den nya Inzaghi. I ungdomslagen öste Comosonen in mål. Efter att ha avgjort flera derbyn mot rivalen Inter och gjort hattrick mot Tysklands u-15 blev han särskild uppmärksammad. I Italiens u15, u16, u17, u18 och u19 har Cutrone i skrivande stund gjort 62 matcher och 32 mål. I januari 2017 blev han en del av Milans a-lag. Han gjorde sin debut i matchen mot Bologna, 21 maj 2017.

Under försäsongen så var Cutrone en av de spelarna som imponerade mest. Montella hävdade att han hade utvecklats mycket och betonade att han ville behålla honom i a-laget, trots att flera klubbar jagade hans namnteckning. Montella hade rätt. Cutrone fick förtroendet i Europa league kvalmatcherna mot Craiova och Shkendija, där han gjorde mål mot bägge motståndare. I premiärmatchen mot Crotone nätade han för första gången i Serie A. Omgången efter gjorde han sitt andra mål i Serie A mot Cagliari på San Siro. I matchen mot Rijeka i Europa league fick han San Siro att explodera. Milan hade tappat en 2-0 ledning till 2-2 på bara några minuter i matchens slutskede. I den 94:e minuten passar Borini fram bollen till Cutrone som avgör matchen med en kylig lobb, 3-2 till Milan. Den europeiska scenen, San Siro och känslorna hos Cutrone påminde oss alla om en viss herre – Filippo Inzaghi.

Patrick Cutrone är 19 år gammal och uppträder redan nu som en naturlig avslutare. Han kan avsluta med bägge fötter lika bra, på sitt huvud och med bröstet. Det spelar ingen roll för honom. Han har hungern och näsan för målet. Han jobbar stenhårt ute på plan och sliter alla minuter han får på sig. Han har även utvecklat förmågan att bygga upp anfall med sina lagkamrater och vet bättre hur han ska röra sig i straffområdet. Han är inte blyg framför mål och skräms inte av att avgöra viktiga matcher. En klassisk nummer 9.

”Cutro” som han är känd för i sin hemstad gör fortfarande den där 50 kilometersresan tillbaka till Como. Han träffar sina vänner som vanligt, äter sushi, tar en glass och dricker ibland en öl. Från lugnet åker han sedan tillbaka till storstaden Milano och till ett San Siro som fullständigt kokar. Cutrone klär på sig sin Milantröja med nummer 63 på ryggen, vilket är särskilt intressant för den vidskeplige eftersom det är det år Milan vann Champions League för första gången. Cutro är redo att få San Siro att explodera, likt sin företrädare Pippo Inzaghi. Kan han vara mannen som skickar Milan tillbaka till nationell och internationell ära?

Av: Ninjas-Gabriel Shemoun

Källor:
La gazzetta dello sport
Adam Digby, Bleacherreport
Milannews.it
Getfootballnewsitaly.com
Squawka.com
Google maps
Wikipedia

AdBlock detekterad!

Var god klicka på din AdBlocker och klicka på undanta denna domän, för att vår webbsidas olika funktioner ska fungera korrekt.