torsdag 20 september 2018
MILAN CLUB SVEZIA
AK Design
Arrigo Sacchis revolution del 1

Arrigo Sacchis revolution del 1

”Motståndare och tittare trodde att det handlade om att pressa motståndarna, medan det egentligen handlade mer om jockeying (att lyckas få någon eller något i en önskvärd position). Det var alltså hög press för att vinna tillbaka bollen, en falsk press, där spelarna låtsades att pressa, men i själva verket så använde dem tiden för att återhämta sig, återta kontrollen. Det var en viktig detalj i Sacchis mästerliga spel men när fotbollen blev allt mer modern så försvann 4-4-2 och mer eller mindre så försvann två-manna anfallet. Sacchi taktik blev en dammig diamant i en av historiens bortglömda skattekistor. Men alla glömde inte bort den, ett par personer tittade tillbaka och letade sig fram…”

Arrigo Sacchi, född 1 april 1946 i Fusignano, mannen som utan tvekan är en av fotbollshistoriens mest udda och kontroversiella personer. Sacchi spelade aldrig fotboll professionellt. Men vid sidan av skoförsäljningen så spelade han i sin lokala klubb, Baracca Lugo. Arrigo var snabb med att kritisera sina lagkamrater när han satt på bänken, när han väl byttes in så blev han vilse och kunde inte använda sina speltankar berättar han själv. Det tog inte lång tid innan han insåg att han inte var tillräckligt bra som spelare. Han valde därför att börja träna Baracca Lugo då han inte var tillräckligt bra för att spela helt enkelt. När han blev tränare så ifrågasatte folk hans kvalifikationer. Skulle en skoförsäljare leda ett lag till framgångar?

Efter hans tid i sin lokala klubb började han träna Bellaria innan han sedan gick vidare till AC Cesena. Hos AC Cesena som var i Serie B blev han juniorlagets tränare. Han tog sedan över Rimini, som spelade i Serie C1, säsongen där ledde han dem nästan till en titel. Genombrottet var när han flyttade till Fiorentina som ungdomstränare. Hans framgångar med ungdomslaget där gjorde Parma intresserade, Parma som då spelade i Serie C1 hämtade in Sacchi och gav honom förtroendet. Han lyckades flytta upp Parma till Serie B under hans första säsong i klubben, och i säsongen där på var han bara tre poäng ifrån att ta upp Parma till Serie A. Men den viktigare händelsen kom i Coppa Italia när hans Parma lyckades slå AC Milan två gånger om. Först med 1-0 i gruppspelet och sedan 1-0 i den första utslagningsrundan. Detta var mer än tillräckligt för att locka intresse från Il Presidente, Silvio Berlusconi, som hämtade in Sacchi samma år, även om Milan både spel och chansmässigt körde över Parma. Se höjdpunkterna…

När han blev tränare för grande Milan så reagerade pressen direkt. Rubrikerna var hårda och texterna ännu hårdare. ”Ska en skoförsäljare leda grande Milan?”, ”Berlusconi är en bättre fotbollsspelare än Sacchi” etc. Han svarade med ett citat som kom att bli berömd när resultaten kom och meriterna började samlas på hög: ”Jag insåg aldrig att för att bli en jockey så måste du ha varit en häst först”.

Under hans första säsong i Milan så vann han Serie A titeln. Han hämtade in de flygande holländarna (Frank Rijkaard, Ruud Gullit och Marco van Basten). Med deras hjälp och Milans redan viktiga spelare som Franco Baresi, Roberto Donadoni och Paolo Maldini så lyckades han åren därpå vinna Europacupen för mästarlag (UEFA Champions League) två gånger, 88/89 och 89/90. Ett rekord som i skrivande stund inte är slaget, även om Bayern har stora chanser i år.

Titlar med AC Milan:
Serie A (1) 1987-88
Supercoppa Italiana (1): 1988
Europeiska Cupen (2): 1988–89, 1989–90
Europeiska Supercupen (2): 1989, 1990
Intercontinental Cup (2): 1989, 1990

Nog om titlar och historia. Hur var Arrigo Sacchis filosofi och taktik i detalj? Vilka var det som tittade tillbaka och grävde upp den försvunna skattekistan för att sedan använda den? Mer om det i del två…

AdBlock detekterad!

Var god klicka på din AdBlocker och klicka på undanta denna domän, för att vår webbsidas olika funktioner ska fungera korrekt.