torsdag 20 september 2018
MILAN CLUB SVEZIA
AK Design

När den mörka baksidan vinner

Det är en mörk tid för den svenska fotbollen just nu. Den allsvenska premiären var efterlängtad och kommen, men vad som skulle varit en fantastisk fotbollssöndag tog en oanad vändning. En 40-årig supporter misshandlades till döds i Helsingborg när han var där för att stötta sitt Djurgården, och hela fotbollssverige sörjer.

Fotbollen är vacker, den har varit min bästa vän sedan jag var 5 år gammal. Fotbollen är magisk och förenar människor över hela världen. Men den har en mörk baksida också, en baksida där hatet styr, en baksida som vann igår.

En man miste sitt liv på grund av att han älskade sitt lag. Precis så som du och jag älskar våra lag och bär dess färger med stolthet. Precis som vi, men han fick betala för det. Det hade kunnat varit vem som helst, var som helst. Det är det som är som mest skrämmande, att den här typen av våld inte alls är ovanlig och att den ibland tar övertaget och vinner över det vackra som fotbollen har att erbjuda.

Man ska inte behöva vara rädd när man går till stadion för att kolla på fotboll, och man ska inte behöva dölja sin kärlek för någonting här i världen. Fotbollen ska vara öppen, omfamnande och fantastisk att uppleva på plats – oavsett vilket lag du håller närmast hjärtat.

Barn ska inte behöva vara rädda att mamma eller pappa inte kommer tillbaka efter en fotbollsmatch, och barn ska framför allt inte behöva vara rädda att själva följa med till arenan. Jag minns själv hur det var veckans höjdpunkt de veckorna man fick gå ner till det som då hette Eyravallen i Örebro för att kolla på ÖSK med pappa. Fotbollen ska vara en fest där hela världen är välkommen, oavsett var hjärtat ligger, vad man är för kön eller vilken hudfärg man har.

Det är omöjligt att inte bli berörd av denna händelse, fotboll och våld hör inte ihop och att stoppa våldet i samband med sporthändelser är något som hela fotbollsvärlden måste jobba tillsammans mot. Hur vet jag inte, men vi måste.

Mina tankar idag går till den avlidne och alla berörda, det må vara en klen tröst men det är i alla fall något. Vila i frid.

 

AdBlock detekterad!

Var god klicka på din AdBlocker och klicka på undanta denna domän, för att vår webbsidas olika funktioner ska fungera korrekt.