tisdag 23 oktober 2018
MILAN CLUB SVEZIA
AK Design
Identitet

Identitet

Att finna sig själv, sin identitet och sitt riktiga ”jag” gör underverk för dig och dina nära och kära.

Ett spår leder till ett annat om du vet vilken väg du ska gå. Ett spår leder dig rätt och ett annat leder dig neråt, det gäller att ha tryggheten att våga göra fel. Gör du inte fel lär du dig aldrig. Vilket spår du väljer att gå beror på dig som person. Specifikt vilken identitet du har. Ordet identitet är ett komplext begrepp. Ordet kan appliceras på allt; människor, djur, fotbollslag, bilmärken etc.

En människans identitet utgörs i främsta fall av familj, omgivande kulturen,språket/språken du talar, din religion, din bakgrund etc. Det är många faktorer som spelar in. Allt du gör är en del av din identitet, allt du inte gör eller undviker att göra är också en del av din identitet. Bor du i Sverige och väljer att vara rockare är det ett medvetet val. Du applicerar rockkulturen och vad den innebär. Ställ frågan för dig själv. Vem är jag? Vad är min identitet?

Fotbollsklubbar har också sina olika identiteter, fotbollsspelare likaså.

Vilken är Milans identitet? Vad kännetecknar klubben Milan? Och slutligen, vad kännetecknar Milan för dig?

Svaret man kan få beror, så klart, på vem den svarande är. Frågar du en milanes kanske HEN pratar om en klubb som är en del av familjetraditionen. Frågar du en supporter från Sverige kan svaret variera kraftigt. Svaret kan vara allt från 90-talen till Balotelli.

För mig är Milan en klubb vars riktiga identitet har hamnat i skymundan. Det Milan vi ser idag är en sämre kopia av sig själv. Kanske den sämsta någonsin. Milan har gått från att vara en klubb som skrämmer slag på alla motståndare till en klubb som har placerat sig på en stabil tiondeplats i ligan. Milan har gått från att vara en klubb vars försvarare är av allra högsta världsklass till en klubb där Djamel Mesbah och Kevin Constant kan värvas. Milan har gått från att vara en klubb med välkammade senatorer till en klubb där El Shaarawy plockar sina ögonbryn i omklädningsrummet.

Det må låta negativt men så är fallet, en generationsväxling innebär inte bara att yngre spelare tillträder. Det innebär också att en del av det gamla försvinner. Det har hänt tidigare och det kommer att hända igen. En riktigt identitetsmätare är klubbens historia. Där är Milan om inte största så bland de allra största när det gäller status, ekonomi och omgivning. Vad finns kvar av identiteten? Champions League.

Det är med tunga rörelser jag skriver ner denna mening för den gör ont att producera skriftligt. Det gör ännu mer ont att inse faktumet. Faktumet att Milan kan göra sin sista match i den finaste av alla turneringar imorgon på väldigt länge.

Milan och Champions League har alltid varit ett äktenskap. Precis som alla förhållanden har den haft sina goda och sämre stunder. Men i slutändan har äktenskapet varat mot alla odds. Milan har med sina sju vinster i turneringen gett glädje till sina supporter, Milan har med sitt internationella spel varit frontfiguren. Idag är allt det som bortblåst och kanske är vi endast 24 timmar från att göra slut. Det gör ont. Så in i h*lvet*!

Större mirakel har skett än att vända ett 0-1 underläge mot Atletico de Madrid. Ingen kan se in i framtiden, vi kan endast blicka bakåt. Kärlekens mirakel är att kärleken övervinner allt. Det är den kärleken för klubben som kommer att lyfta den framåt. Utan oss supporter har klubben ingen identitet. Utan identitet kan du inte välja riktning. Utan riktning är man en vilsen själ som lever för dagen.

Milans bakgrund är en del av den mäktiga identitet klubben bär på. Bakgrund ska aldrig underskattas, det är den som har format laget vi stöttar och älskar i vått och torrt. Idag är läget ganska torrt. Inte ens ”efter regn kommer solsken” frasen kan appliceras. Torra tider ger missväxt. Missväxt kan behandlas eller skickligt överlevas. Det är så jag ser på läget och det ger mig hopp för framtiden.

Milan kommer bli ett vinnande lag igen. Var så säkra på det! Det kanske dröjer ett år eller fem. Det vet vi inte. Men jag lovar er, vi är inne på ett sidospår för tillfället som vi sakta men säkert kommer ta oss ut ur. Ljuset i tunneln finns redan framför oss, vi måste bara ha ryggraden att våga följa den.

Oavsett hur läget är så älskar jag klubben för dess historia, värderingar och faktiskt även kaoset idag. Kaoset är för mig personligen en läxa: inget varar för evigt, ta vara på dina chanser, imorgon kan allt vara borta.

Oavsett hur läget är kan stoltsera med orden: Sono tifosi di la grande squadra del AC Milan, è tu?

AdBlock detekterad!

Var god klicka på din AdBlocker och klicka på undanta denna domän, för att vår webbsidas olika funktioner ska fungera korrekt.