tisdag 23 oktober 2018
MILAN CLUB SVEZIA
AK Design
Essien i lång intervju om Milan, Ghana och välgörenhetsprojekt

Essien i lång intervju om Milan, Ghana och välgörenhetsprojekt

Milans januari-nyförvärv Michael Essien har nyligen ställt upp i en längre intervju med supersport.com. Det här var vad 31-åringen hade att säga:

Michael, hur är livet i AC Milan?

”Det är bra och jag anpassar mig väl vilket är väldigt viktigt. Alla i klubben är vänliga och tar hand om mig så jag kan inte klaga. Allt är bra och så fort jag lär känna staden och folket bättre så är jag säker på att jag kommer trivas ännu mer.”

Du fick inte direkt så mycket speltid i Chelsea, var det en av anledningarna till att du flyttade?

”Ja, det var en av anledningarna till att jag flyttade. Det viktigaste var dock att Milans tränare ringde mig personligen och visade att han ville ha mig som en del i hans projekt, och det var väldigt viktigt för mig. Jag har alltid sagt att jag vill spela för Milan innan jag avslutar min karriär, så när tillfället dök upp så tog jag vara på det direkt.”

 Tror du att dina prestationer i klubblaget kommer bli avgörande för att du ska få representera ”The Black Stars” (Ghana) i VM?

”Ja det tror jag och jag förväntar mig att tränaren behandlar mig som vilken spelare som helst. Jag förväntar mig inte någon särbehandling. Tränaren kommer att avgöra vilka som får spela VM och mitt jobb är att träna hårt, spela bra och ständigt vara tillgänglig.”

Låt oss tala om Premier League igen, vilka positiva samt negativa minnen har du ifrån din tid där?

”Det positiva måste vara alla titlar jag vann med Chelsea under de 8-9 åren jag var där. Vi hade en bra trupp och alla var riktiga vinnarskallar. Det här är minnen som man aldrig glömmer som spelare. Det negativa måste vara alla skador och rehabiliteringsperioder. Det tog mycket på krafterna och att behöva vänta 4-5 månader på att få spela igen var väldigt tufft ibland. Skador är dock en del av fotbollen och man måste även möta motgångar för att kunna nå framgångar.”

Något mål som du minns extra mycket? För jag kan verkligen inte glömma det du gjorde mot Arsenal?

”Det är utan tvekan målen mot Arsenal och Barcelona, trots att de två målen jag gjorde på nick mot West Ham också tar plats där uppe. Att göra två mål med skallen i en och samma match är ganska minnesvärt. Jag njuter fortfarande av att kolla på målet mot Arsenal eftersom att det räddade oss från en förlust och vi fick med oss en poäng från den matchen. Målet mot Barcelona ger mig blandade känslor eftersom att de kvitterade i slutet och vi åkte ut. Arsenal-målet är nummer ett för mig.”

Vad tror du om afrikansk fotboll? Har vi mognat?

”Ja vi har definitivt mognat men det är fortfarande en lång väg att vandra. Individuellt sett så är vi lika bra som vilken annan spelare som helst. Till exempel så kan den store George Weah, Jay Jay Okocha och många andra klassas som några av världens genom tiderna bästa fotbollsspelare. Landslagen på seniornivå är dock inte riktigt där ännu enligt min mening. Ända tills vi har två eller tre afrikanska landslag bland de åtta sista i VM och ett av dem går till final så finns det jobb kvar att göra.

Dina tankar angående den nya generationen av ghananska spelare?

”De ser väldigt bra ut, spelarna är talangfulla och hungrigare än någonsin. De är villiga att lära sig nya saker hela tiden vilket är bra, och med lite tur så kommer vi vinna en turnering snart. Jag är säker på att framtiden för fotbollen i Ghana ser ljus ut i och med den nya generationen som nu växer fram.”

Hur långt tror du att ni kan gå i VM 2014?

”Vårt mål är att ta oss vidare från gruppspelet och sedan får vi ta det därifrån, match för match. Vem vet, kanske gör vi det bättre än i Sydafrika 2010 och når semifinal eller till och med final. Allt kan hända men vi är realistiska nog för att tänka att vi inte kan sikta så högt redan från början. Det kommer utan tvekan att bli en häftig resa och vi ser fram emot det.”

Om du var tvungen att utnämna världens bästa spelare, vem skulle det bli och varför?

”Det var en svår fråga, men jag måste instämma med de som röstat i Ballon d’or och säga att Cristiano Ronaldo förmodligen är den bästa spelaren för tillfället. Messi ligger dock inte långt efter, han är tillbaka igen och leverar som vanligt. Eden Hazard i Chelsea är också med i toppen eftersom att hans form är otrolig.”

Har du haft eller har du någon förebild som gjort dig till den människa du är idag?

”Alla stora afrikanska spelare som var aktiva när jag växte upp inspirerade mig, och då tänker jag bland annat på George Weah, Abedi Pele, Tony Yeboah, Kalusha Bwalya. Sen har vi min bästa vän Stephan Appiah, han tog oss till vårt första VM någonsin och var en osjälvisk kapten som lärde mig mycket, det gör han än idag.

Låt oss tala om Michael Essien Foundation, vad handlar det om och hur viktigt är det för dig som person?

”Stiftelsen upprättades för att hjälpa folket i min by i Ghana med att få rent vatten, toaletter, böcker och allt annat som kan vara till hjälp för dem. Vi försöker även att placera barn på olika arbetsplatser så att de får lära sig ett yrke. Vi har nyligen vidgat våra vyer genom att försöka samla ihop pengar till andra organisationer som förtjänar det. Vi försöker att hjälpa där vi kan.

Hur viktigt är det att ge tillbaka något till samhället?

”Jag känner att det är väldigt viktigt att ge något tillbaka, eftersom att när jag växte upp så fanns det andra som hjälpte mig till att bli den jag är idag och min intention är att hjälpa till där jag kan nu. Jag kan inte göra allt själv, men jag kan åtminstone bidra med lite för att hjälpa de som behöver det.”

Kommentarer angående er grupp i VM-slutspelet?

”Det är en tuff grupp men vi ser fram emot det. Den har klassats som den tuffaste gruppen i VM och vi kommer att ta oss an varje match på ett seriöst sätt. Vi är inte rädd för något lag men vi respekterar våra motståndare och kommer göra vårt bästa för att slå dem. Se upp för en överraskning eller två i gruppen.”

Har du lärt dig någon läxa i Serie A ännu och hur har du uppfattat den legendariske Clarence Seedorf?

”Jag njuter av Serie A för närvarande, både av matcherna jag spelat och av de jag sett från bänken. Den italienska ligan skiljer sig från Premier League när det kommer till tempo och vissa taktiska bitar, och jag är säker på att det finns mycket mer att lära sig under de kommande veckorna och månaderna som vi har framför oss. Jag kände tränaren redan innan jag kom hit och han har visat sig vara precis den han alltid varit. Han är alltid lugn och vet vad han gör. Tillsammans med resten av laget så kommer vi göra bra ifrån oss och klättra i tabellen, det är jag säker på.

Vilken spelare skulle du klassa som den tuffaste du mött någonsin på klubb -och landslagsnivå?

”Det är alltid svårt att svara på sånt här och jag brukar alltid säga att den tuffaste uppgiften jag haft på en fotbollsplan är att möta Barcelonas mittfält och anfall. De passar dig till döds men du får inte släppa dom med din syn för då är de försvunna innan du hinner blinka. Man måste vara 100% koncentrerad under 95 minuter och de är det som gör dem så tuffa att möta.

Avslutningsvis, vad har du att säga till att barn som läser detta?

”Vem du än är och vart du än befinner dig så kan du uppnå dina drömmar om du jobbar hårt. Ge inte upp och fortsätt försök eftersom att allt är möjligt!”

Källa: supersport.com

AdBlock detekterad!

Var god klicka på din AdBlocker och klicka på undanta denna domän, för att vår webbsidas olika funktioner ska fungera korrekt.