tisdag 23 oktober 2018
MILAN CLUB SVEZIA
AK Design
Spelarporträtt: Adil Rami #13

Spelarporträtt: Adil Rami #13

Milan har på senare tid handlat, lånat och värvat gratis en rad olika spelare. En av dessa spelare är Adil Rami, en muskulös och ståtlig mittback som av många experter och fotbollsbkunniga anses ha en potential att blomma ut till en världsback. Förhinder på vägen? Bland många hinder lyser han själv som den främsta anledningen.

Han kom till Milan efter att ha sågat Valencia och dess spelare i media. En regel som aldrig får brytas, aldrig! Han valde nummer 13 i Milan och är Mexes bästa vän. Förutom numret 13 på tröjan och positionen på planen har han inget gemensamt med legendaren och tillika gentlemannen Nesta. Däremot har Rami och Napoleon något gemensamt och det är absolut inte kroppsstorleken. Vad har de två gemensamt? Följd med i texten och frågorna lär besvaras under läsandets gång.

Precis som alla människor i världen så formas man av sin omgivning; landet, umgängeskretsen, familjen etc. Vissa människor föds med privilegier som rikedom och stabilitet medan vissa föds på ett område men måste bosätta sig i ett annat eller andra för att komma åt den eftertraktade stabiliteten i livet. Ibland måste människor byta land, lära sig nya språk och anpassa sig till en ny kultur. Ramis föräldrar tillhör den invandrande delen, de flyttade från Marocko, en av många tidigare franska kolonier till Bastia i franska Korsika. I just Bastia fick de sitt tredje barn av fyra, Adel år 1985. Kort därefter flyttade familjen vidare till en stad i södra kusten, Frejus. En stad som kom att betyda mycket, på gott och ont, för Adil och hans familj.

Människan bakom fotbollsspelaren Rami är i enligt mig mer värd att notera. Många proffs i oavsett yrke har sina egna unika bakgrunder. Ramis bakgrund är en i mängden men dock lika intressant. Innan Rami blev rik, känd, sågs som en sexsymbol och började spela för det franska landslaget hade han ingenting. Du läste rätt, ingenting.

Redan som tonåring fick Rami ta mer än önskat ansvar. Fadern övergav familjen när Rami var barn och med honom försvann även pengarna. Rami var tvungen att mogna i förtid. Som 16 åring fick han disponera tiden åt skola, jobb, träningar och jaga flickor. Jagandet av flickor prioriterades aldrig bort men däremot blev skolgången lidande. En av Ramis tidigare lärare kallade honom för ”fantom-student”, läraren var inte säker på om han verkligen existerade.

Det tuffa livets schema började fyra på morgonen, en timme senare var han på något av sina olika jobb:

”Jag började arbeta och höll med ett par olika arbeten samtidigt. Jag arbetade som bilmekaniker såväl som gatustädare och tog bort graffiti från väggarna. Jag arbetade fram till 12 eller 1, åt lunch, sov en kort stund och sedan tränade jag fotboll.”

Fotbollspelaren Rami är inte känd för att få sympatier, inte med hans fysiska spelstil och kaxighet. Speciellt inte efter hans stundtals milt sagt klumpiga uttalanden i media. Hur som helst, som nioåring började han utöva sporten som kom att bli hans livslina i klubben ES Fréjus. Till skillnad från många av dagens fullblodsproffs har vi förstått att fotbollen inte var hans främsta  prioritet. 10 år senare efter att han började lira boll, säsongen 2003-2004 gjorde han sin seniordebut i franska division 4 där hans dåvarande klubb huserade, det blev bara 4 matcher det året. Karriären i ES Fréjus kombinerades med jobb vid sidan av men det var på fotbollsplanen han utmärkte sig bäst. Efter att ha setts och agerat som en offensiv mittfältare fick han ta ett steg ner i banan och spela mittback. Positionsbytet kom säsongen 2005/2006 efter en skada på en av Ramis bästa vänner. Bytet ner längre ner på banan blev en succé och halvvägs genom säsongen blev han erbjuden provspel i den anrika klubben Lille OSC i Ligue 1. Chansen gavs och chansen togs. Rami lyckades imponera på klubben och efter en vecka fick han underteckna ett kontrakt, dock inget proffskontrakt.

I Lille fick han spela med reservlaget och laget gjorde en väldigt bra säsong med Rami som mittback. Två månader kvar till säsongsavslutningen (2006/2007) blev han uppkallad till första laget. Han debuterade den 19 maj år 2007 i Ligue 1. I början av juni samma år blev han belönad med en uppflyttning till första laget och ett proffskontrakt. Rami gick alltså från division 4 till ett proffskontrakt på mindre än 2 år.

Sejoren i Lille blev fortsättningen på den sagolika karriären. Efter att ha imponerat med mål och goda insatser i såväl Ligue 1 och Europa Leaugue drog han till sig intresse från klubbar som Arsenal, Liverpool och Milan. Efter 4 år i klubben, 142 matcher och 10 mål blev nästa destination spanska Valencia FC i början av året 2011. Han fick dock avsluta säsongen i Lille och där vann han dubbeln; inhemska ligan och franska cupen tillsammans med kända Serie A profiler som Rudi Garcia och Gervinho.

Tiden i Lille kan verka på pappret ha slutat som lycklig, det gjorde den inte. Ramis uttalanden i media där han kritiserade ledning och spelare gjorde honom impopulär i klubben bland ledningen och hans tidigare lagkamrater. Franska medier rapporterade att Rami blev utfryst i spelargruppen.

De två första säsongerna i Valencia; 2011/2012 och 2012/2013 var godkända för Rami. Även om Rami stack ut från mängden i form av sin personlighet och stundtals hybris var han en duglig mittback i La Liga. Inför CL mötet mot Chelsea bjöd Rami ett uttalande om Fernando Torres:

”Jag ska tömma mina fickor så att jag får plats för Torres.”

Tendensen att kritisera klubb, dess ledning och spelare återkom även i Valencia. När Valencia sålde av många av sina viktigaste spelare för att rädda ekonomin började laget halka efter spelmässigt och resultatmässigt. Inte nog med det, klubben gick igenom en kris och syndabockar började målas ut från alla håll och kanter. Spansk är som vi nog känner till inte den vänligaste. Rami kunde inte hålla sig i skinnet och valde att i en intervju kritiserade klubben på följande sätt:

Detta året har vi förlorat många spelare som Soldado, Albelda och Tino. Dessa spelare pratade ansikte mot ansikte. Nu finns det en massa falska angivare som inte berättar sanningen till dig ansikte mot ansikte och som senare tror att det är mitt fel. Därför vill jag inte spela och dra mig ur, det vet Djukic (tränare) och alla andra. Vi får se i slutet var vi hamnar i tabellen.

Rami fick böter, blev portad från träningsanläggningen och fick t.om. lämna för en annan klubb innan transferperioden har börjat. Vem hugger i sådana situationer om inte Galliani?

Rami är varken grön eller fet och har inga udda karaktärer släpandes efter sig och idag bor han i Milano och spelar i Milan. Ändå undkommer han inte att kallas för Shrek. Rami är dock inte helt olik den gröna figuren, han äter oregelbundet och rapar väldigt högt. Dessutom är han en udda karaktär som ser sig själv som en underhållande person att ha och göra med.

Likheterna med Shrek är befogade. Likheter med Napoleon? Det är väldigt orättvist att jämföra Napoleon och Rami i samma mening. Men jag kan inte undgå faktumet att bådas föräldrar invandrade till just Korsika och att båda huvudpersonerna fick jobba sig uppåt på egen hand, utan ekonomiska krafter att luta sig tillbaka på. Båda personerna har dessutom satt stora avtryck hos den egna familjen.

Adil Rami är av marockansk härkomst och bär på ett förnamn som är representerat av inte bara en utan två spelare i dagens Milan. Adel och Adil är samma namn men olika stavat och betyder på arabiska rättfärdig/rättvis beroende på hur ordet används. Adel och Adel är båda kända för sitt heta temperament och sin ovilja att infoga sig till kollektivet. Det må vara en rättvis behandlning. Det mest rättvisa vore nog att döma de på efterhand, inte i förhand.

Rami är en krigare, på och utanför plan och hans historia bekräftar det. Rami kom till Milan under kontroversiella händelser och förhoppningsvis beter han sig under vistelsen. Att han blir köpt efter säsongen tvivlar nog inte många på. Alla förtjänar en andra chans, speciellt en man som har krigat sig till det han är. 

P.S Ni har väl inte missat spelarporträttet om Honda? Den finns här.

Forza Milan

Källor:
www.forzaitalianfootball.com
Wikipedia
www.espn.com

//

//

AdBlock detekterad!

Var god klicka på din AdBlocker och klicka på undanta denna domän, för att vår webbsidas olika funktioner ska fungera korrekt.