tisdag 21 augusti 2018
MILAN CLUB SVEZIA
AK Design
Spelarporträtt: Keisuke Honda #10

Spelarporträtt: Keisuke Honda #10

”My japanese colleagues told me that the samurai-spirit has come to Milan…can you tell us about the samurai-spirit?”. Orden från en journalist till Milans första japan någonsin. Hondas replik: ”I’ve never met a samuraj….”. Sedan log han lite, spände ögonen och showen, eller som det officiellt hette, presskonferensen rullade vidare.

Mannen med solbrillor i ett molnigt Milano, mannen vars första intervju med Milan Channel blev en hit på Youtube, den mannen bär idag den ärorika och ärofyllda tröja nummer 10. Vem är denne Honda som tackade nej till Barcelona och Manchester City för att ansluta till Milan?

Honda föddes 13 Juni år 1986 i provinsen Settsu, Japan. Efter en snabb ‘googel-sökning’ på Settsu finner jag ingenting av intresse, förutom Honda och ett antal personer (Suzuki Sarina är ett exempel) som jag och ingen annan till i Sverige (?) känner till. Staden Settsu grundades 1 November 1996 och mäktar idag med cirka 84 000 invånare. Det är i den här unga staden som Honda föddes, gick i en lokal skola och skrev en uppsats om sina framtidsdrömmar. Drömmar om att bli värvad till Serie a och bära tröja nummer 10. Idag kan vi konstatera att drömmarna besannades för cirka en månad tillbaka. Dessutom spelar han för sin favoritklubb, en klubb han som liten grabb följde och avgudade. Kan det bli bättre? Nej, inte i min värld.

Hondas spelarkarriär tog fart i lokala japanska (amatör) klubbar som Settsu Club, Gamba Osaka och Seiryō High School. Dessa tre klubbar representerade han mellan åren 1994-2004. Proffslivet drog igång på allvar år 2005 när han anslöt till Nagoya Grampus Eight. Under Hondas tid (2005-2007) i klubben landade klubben i föga imponerade tabellplatser som 14, 7 och 11. Proffslivet hade kunnat haft en bättre start.

Honda spelade alltså inte i något superlag men ändå värvades han till holländska VVV-Venlo i Eredivise. Perché? Jo, Hondas gamla tränare i Nagoya tog över laget och värvade in japanen i januari år 2008. Samma säsong åkte laget ut till Eerste divise, motsvarigheten till Superettan i Sverige. Jag undrar för mig själv: En ung kille från Japan tar sig till Europa, ‘the place to be in’ för att bli en erkänd fotbollsspelare och åker ut från högsta serien. Plussa det med faktumet att han inte ens har spelat i ett topplag i sitt eget land som i detta fall är Japan vars liga är rankat(?). Känner man sig misslyckad då? Börja tvivla på sina kvalitéer? Ge upp?

I’ve never met a samurai. But I do believe that Japanese people never give up. We have a strong mentality, we’re determined and we follow strict discipline. I think I have these characteristics and I want to show that on the field.

Ovanstående citat är svaret från Honda till reportern som frågade om ”samuraj-andan”. Att ge upp som japan är enligt huvudpersonen inte ett alternativ. Hondas andra säsong i VVV-Venlo är ett bevis på det. 16 mål på 36 framträdanden och spel i högsta ligan säsongen efter var ett faktum. Den holländska publiken ärade honom med smeknamnet Keizer Keisuke som betyder kejsare Keisuke. Kejsarens karriär tog fart på allvar och fler klubbar började då visa intresse, inte minst då hans vänsterfot levererade gång på gång i form av frisparkar och mål.

2010 var året då vår nuvarande nummer 10 lämnade Eredivise och anslöt till CSKA Moskva. Succén dröjde inte länge då han i hans första match mot Sevilla i åttondelsfinalen av CL gjorde ett frisparksmål som säkrade avancemanget. Honda blev därmed historisk, den försa japanen att spela en kvartsfinal i CL. Tillsammans med svenskbekantingar som Rasmus Elm och Pontus Wernbloom lyckades han vinna ryska ligan en gång, ryska cupen två gånger och ryska supercupen vid ett tillfälle. Hans dammiga och övergivna prisskåp började skina och fyllas på, istället för att kämpa om att undvika bottenplaceringar började Keizer Keisuke vinna troféer.

I dagens fotbollsvärld går inget förlorat, spelares kvalitéer syns ständigt, inte minst i alla olika medier. Flera klubbar började visa intresse för Honda. Milan var en av klubbarna som visade intresse och Hondas kärlek till klubben visade sig vara avgörande i hans beslut att flytta till Il Rossonero efter att ha spelat 127 matcher och nätat 28 gånger för CSKA Moskva.

Inte nog med att han redan är väldigt omtyckt av oss Milanisti, han är mer omtyckt av japaner och hans status i Japan är oändlig. På mindre än en månad har Milan sålt fler tröjor än hela förra året och en stor anledning stavas Hondas ankomst till klubben. Det är inte konstigt att han är en stjärna i sitt land. Hans landslagskarriär och personlighet är två av anledningarna. Japan var värd för VM 2002 och inför en fanatisk publik tog landet sig vidare från gruppspelet. Det tog dock stopp mot blivande bronsvinnarna Turkiet i åttondelsfinalen, fotbollsvärlden fick bevittna hur fanatiska Japaner kan vara i fotbollssammanhang och när en nyckelspelare i landslaget som Honda gör bra ifrån sig gång på gång blir han bara mer och mer älskad.

Hondas landslagskarriär började på allvar år 2008 men det dröjde ett år senare till att han gjorde sitt första mål. Motståndet var Chile och platsen för målet var ingen mindre än hans hemmastad Osaka. I VM 2010 var Honda en av huvudpersonerna för hans land. Hans mål mot Kamerun räckte till vinst och därmed blev han historisk ännu en gång, han lade grunden till Japans första vinst i VM utanför Japans mark. Honda utsågs till matchens lirare både mot Chile och mot lillebror Danmark. Japan tog sig vidare från gruppen men förlorade mot Paraguay efter straffläggning.

AFC Asian Cup är för många av oss ingen cup vi bänkar oss framför. AFC Asian Cup är motsvarande EM för oss européer. Honda var given i truppen med Alberto Zaccheroni som tränare. Japan vann turneringen och Honda fick utmärkelsen ”most valuable player”. Ännu en trofé håvades in för vår kejsare.

Om ni har funderat kring betydelsen av namnet Keisuke Honda så kan ni sluta med det nu. Svaret är följande: Keisuke betyder skydda och Honda betyder hon: roten och da: risfält.

Sammanfattningsvis, Hondas karriär har inte pekat uppåt från dag ett. Tvärtom fick han kämpa sig hela vägen genom hård träning och hängivenhet. Hängivenheten har tagit honom från en stad som är historiskt yngre än honom till städer som Moskva och Milano.
Fotbollen har en kraft att förena, den sammanfogar kulturer och människor. Fotbollen har också en baksida där allt handlar om pengar, stora värvningar. Hondas ankomst gör fotbollen vacker: Han följde sitt hjärta, som han själv refererar till som ”little Honda”, skrev på för klubben han drömde om som ung och fick därmed sina drömmar besannade. Välkommen till våra rödsvarta hjärtan.

Källor :
www.japanexplained.wordpress.com
www.sportsillustrated.com
Wikipedia

AdBlock detekterad!

Var god klicka på din AdBlocker och klicka på undanta denna domän, för att vår webbsidas olika funktioner ska fungera korrekt.